Re: Теория велосипедного колеса.

waterlaz, kisa,
Допускают ли уважаемые доны принципиальную возможность постройки двух Идентичных (с большой буквы) колёс двух принципиально разных конструкций: классической — обод/спицы/втулка; и модной: литая пластмассовая(допустим) приблуда. Так чтобы два одинаковых в остальном велосипеда вели себя на этих колёсах Абсолютно неотличимо?
Во всяком случае, либо спицевой набор В Целом работает как литое колесо, значит спица спицевого набора — колонна. Либо что-то в ней от верёвки-таки есть.

Пример из строительной механики: могу представить перекрытие, выполненное двумя способами: балкой и фермой. Плоская ферма ведь в некотором смысле балка, из которой вырезали всё лишнее img/ap. И я даже могу представить, что по основным характеристикам, допустим, двум, они идентичны — по несущей способности и линейным геометрическим размерам. Но тогда различны по массе. А если одинаковы ещё и по массе, то одна из них должна быть из какого-нибудь унобтания сделана.

Как цельное колесо, работает колесо телеги. Фактически, оно цельное с облегчениями.
Теория велосипедного колеса.
Его нижняя спица (или та часть диска) способна нести нагрузку, как колонна — стоя и с верхнего конца. Можно вырезать верхнюю часть диска,  верхние спицы — ось не упадёт.

Велосипедная спица — см мой опыт.
Остальное — см выше.

Мой гараж
Мастер спорта по езде за хлебушком на велосипеде.
Если не я построил велосипед — это не мой велосипед.

kisa, уважаемый коллега, в колесе телеги( которую лошадь тащит) спицы просто вставлены в обод и ступицу и работают только на сжатие.( Наверно это и есть та колонна,про которую тут говорят) А в ЖД колесе,что на фото,да ,,спица" работает и на сжатие и на растяжение.

kisa пишет:

Можно вырезать верхнюю часть диска,  верхние спицы — ось не упадёт.

Просто добавьте воды нагрузку...    img/bs

Мысль: натяжка спиц тоже меняет гармонику колеса ( по аналогии с гитарным грифом). И либо на велосипеде на колесах с сильно натянутыми спицами невозможно развить такую скорость,чтобы почувствовать разницу после перепайки,или эта гармоника выходит за грань человеческого восприятия.

Андрей01 пишет:

гармонику
<...>
гармоника

img/ag Этак мы действительно рискуем залезть в звучание проводов из безкислородной меди.

Добавлено: 01-04-2025 13:56:40

https://krokovod.org/forum/viewtopic.ph … 45#p272845

Мой гараж

kisa, уважаемый коллега,не , не долезем. Стоячая веревка всё равно будет круче бескислородной меди. img/ag

(01-04-2025 14:35:46 отредактировано Sedoy-K)

Як то кажуть в Одесі (і не тільки): "Знов за рибу гроші".
Шановний пан waterlaz:

Згоден з:
1. "рабочее велосипедное колесо -- преднапрежённая конструкция. Три болтающиеся спицы на втулке такой не являются. Точно так же ненатянутая спица на колесе не влияет на его работу. Что есть, что нет. И именно поэтому спицы в колесе _должны_ иметь внушительное натяжение (50-100кгс), чтобы колесо выдерживало нагрузку."
2. Ситуація А.
3. З появою нових натягнутих спиць система стає жорсткішою.
-------------------------------------------------------------------------

Щодо Ситуації В, то вона описана "коряво". Потрібно розбиратися.

Оскільки ця тема – про теорію, без точних формулювань та формул – не можна.

Загальні дані: маємо абсолютне жорсткий обод, втулку, вироджену у точку посередині обода, радіальний набір з однієї чи двох вертикальних спиць. Кожна спиця має номінальну довжину L, діаметр d. Матеріал спиць характеризується модулем Юнга Е.
Ще знадобиться площа перерізу спиці A=3.14d2/4. А також піддатливість спиці на розтяг k=L/(EA). До втулки буде прикладатися спрямована вертикально униз сила F, яка моделює частину ваги вело і велосипедиста.

Маємо чотири задачі (ситуації).

Задача 1 = Ситуація А.
Є тільки одна спиця – верхня, прикладена сила F, вона же є силою розтягу спиці N1, тобто  N1=F. Спиця отримує приріст довжини Δх=N1•k=Fk. Тому й втулка опуститься вниз на величину Δх . Напруження в спиці: S1=N1/A=F/A.

Задача 2.
Є дві спиці, встановлені вертикально без натягу та зазору. До втулки прикладається сила F.
Оскільки не натягнута нижня спиця не сприймає силу, яка її стискує (втрачає стійкість під дією повздовжньої дуже незначної сили), то можна вважати, що нижньої спиці немає, фактично отримуємо задачу 1.

Задача 3.
Є дві спиці, натягнуті до появи в них сили Т.
Як це краще змоделювати, щоб знайти величину Т ?
Зазвичай це роблять за рахунок фіктивних температурних деформацій. Якщо спиці встановити без натягу та зазору, а потім охолоджувати, то кожна спиця прагне стати коротше.
Позначимо: θ<0 – зміна температури; α – коєфіцієнт лінійного температурного подовження матеріалу спиць.
Тоді при θ<0 кожна спиця повинна стати коротше на величину Δz=-αθL.
Але зазору не було, а обод – абсолютно жорсткий, тому виникне сила Т, однакова для кожної зі спиць, яке кожну спицю подовжить на величину Δх=Тk, причому так, щоби Δх=Δz. Звідсіля маємо формулу, що пов’язує Т з θ:   Тk=-αθL, інакше Т=-αθL/k>0  чи   θ=-Тk/αL<0 . Напруження в спицях: S1=N1/A=T/AS2=N2/A=T/A.

Задача 4.
Є дві спиці, попередньо натягнуті до появи сили Т, з наступним прикладанням до втулки сили F, причому Т>F настільки, щоб нижня спиця була розтягнутою завжди.

Оскільки сили F та Т діють на одному напрямку, то сила N1, яка розтягує першу (верхню) спицю: N1=Т+βF, а сила N2, яка розтягує другу (нижню) спицю: N2=Т-(1-β)F. Тут коєфіцієнт 0<β<1 масштабує силу F, щоб знайти частину сили F, яка сприймається верхньою спицею.

Отже, маємо повні прирости довжин спиць:  Δх1= N1•k+αθL  та  Δх2= N2•k+αθL.

Врахуємо, що αθL=-Тk. Тоді Δх1=N1•k+αθL=(Т+βF)•k-Тk = βFk  та  Δх2=(Т-(1-β)F )•k-Тk = (1-β)Fk.   
Їхня алгебраїчна сума повинна дорівнювати нулю (обод є абсолютно жорстким):
Δх1+Δх2 = βFk-(1-β)Fk=0.
Прибираємо загальний множник Fk, отримаємо β-(1-β)=0. Далі маємо:  2β=1 й остаточно  β=1/2=0.5.

Результат: N1 = Т+0.5FN2 = Т-0.5F.  Напруження в спицях: S1=N1/AS2=N2/A.

Примітка. Якщо піддатливості спиць будуть різними: k1 й k2, то будемо мати рівняння  βk1-(1-β)k2=0 , тобто β= k2/( k1+k2) не буде дорівнювати  0.5. Тому не бажано вставляти в колесо спиці з різними піддітливостями/жорсткостями (з різними Е та d).

Приклад.
Приймемо значення, наближені до дійсності:
L=300 мм,  d=2 мм,  Е=200000 МПа,  α=0.0000125 1/град,  F=1000 Н,  Т=2000 Н.

Тоді A=3.14d2/4=3.14 мм2:  k=L/(EA)=0.0004777 мм/Н; θ=-Тk/αL=-254.777 градусів.

Задачі 1 й 2. Напруження розтягу  S1=F/A=318.5 МПа.
Задача 3. Напруження розтягу  S1=S2=Т/A=636.9 МПа.
Задача 4.  Сили  розтягу  N1=2500 Н,  N2=1500 Н.
                  Напруження розтягу  S1=N1/A=796.2 МПа,   S2=N2/A=477.7 МПа.

Тепер до Ситуація В. Прохання до автора (waterlaz) пояснити, навіщо його формула F= 2kx?

Поки сам не розберусь, ні на що не поведусь!
Проекти ХВЗ: В-110 "Прогрес" (1950); В-22 (1954); 111-411 "Україна" (1977);
                     В-541 "Спорт" (1970); на рамі В-110 "Прогрес" (1958)
            ЖВЗ: В-849 Десна-2 (1979); ГАЗ: В-025 "Школьник" (1966-1975 ?); ПВЗ: 21В (1964, 1974)

2

Задачу 4 (собственно — работа реальных спиц) Вы на пальцах объясняли — стоячеверёвочникам не помогло img/ag

Мой гараж

kisa,

Spoiler

ворушити мозками ніколи не пізно. І виправляти свої помилки. І визнаватися: я був неправий. До речі, це створює додаткову повагу.

ЖВЗ: В-849 Десна-2 (1979); ГАЗ: В-025 "Школьник" (1966-1975 ?); ПВЗ: 21В (1964, 1974)

1

Андрей01 пишет:

А в ЖД колесе,что на фото,да ,,спица" работает и на сжатие и на растяжение.

Прикол в том, что почти не работает на растяжение. Даже у того жд колеса почти вся нагрузка ложится на одну-две нижние спицы.

waterlaz, де формули? Тема — про ТЕОРІЮ. І пояснить, будь ласка, Вашу формулу F= 2kx. Це що, як тільки спиці натягнули, то вага велосипеда з велосипедистом відразу збільшилася удвічі ?

1

kisa, если ты ничего не понял из того, что я и Sedoy-K написал, зачем влазишь?

Sedoy-K, напишу формулы, не переживайте. У меня, конечно, миллион вопросов, зачем в простую задачу нужно было вводить столько абсолютно лишних усложнений

Вот это вот вообще странно:

Зазвичай це роблять за рахунок фіктивних температурних деформацій.

Кто так делает?!

waterlazimg/ag вот не надо, что пишет наш земляк и мой тёзка, я понимаю и (в основном) принимаю.

Мой гараж