Re: Втулки тормозные. Торпедо, червячные и др.
Ульяновец, я колишній фахівець з технології машинобудування, який після технікуму на початку 1970-х два роки пропрацював цеховим майстром та технологом у цеху, де відсотків 90 станків були токарними й токарно-розточувальними. Я також людина, яка знайома з конструкціями велосипедів. Тому можу заявити, що велосипедному заводу принципово не потрібне обладнання, спроможне робити яйцеподібні отвори чи розточки під підшипники. А універсальні токарні чи токарно-розточувальні станки не здатні це зробити, навіть вкрай зношені.
Тут якась інша причина.
kisa, на заводах брак не завжди вибраковується. Я десь писав про так звані "листки відхилення". Нагадаю: якщо виявляється доволі велика партія браку, вирішується питання: а чи можна її використати. І якщо знаходиться варіант, то оформлюється (підписи відповідних посадовців) цей "листок відхилення", де вказано, як бути. Наприклад, виявили партію валів з прослабленими посадковими діаметрами під підшипники. Рішення: на цю партію застосувати інший підшипник.
Що буде, коли такі дві деталі згодом розійдуться в просторі? Ну ж зрозуміло, заводській брак. І будуть казати, що той хто збирав, бачив, що підшипник бовтався на валу, але план горів, чи по п'яні, це так і пішло на продаж.
За час праці технологом оформив десятки таких "листків відхилення". Приходилося самотужки збирати всі підписи, оскільки інших "ніг" у них не бувало. Таке не забувається.
Проекти ХВЗ: В-110 "Прогрес" (1950); В-22 (1954); 111-411 "Україна" (1977);
В-541 "Спорт" (1970); на рамі В-110 "Прогрес" (1958)
ЖВЗ: В-849 Десна-2 (1979); ГАЗ: В-025 "Школьник" (1966-1975 ?); ПВЗ: 21В (1964, 1974)