Re: Азбука кроковода. Контроль і правка геометрії фреймсета
Я знаю, что марганцевые стали довольно пружинистые. Например Reynolds 531 или 30хгса
Крокодиловодство 2.0 |
Вы не вошли. Пожалуйста, войдите или зарегистрируйтесь.
Кроковод → Общие темы. Мастерская. Библиотека. Вопросы. → Азбука кроковода. Контроль і правка геометрії фреймсета
Я знаю, что марганцевые стали довольно пружинистые. Например Reynolds 531 или 30хгса
А, точно. 65Г и есть пружина
Тут з допомогою імпровізованого станка з підручних матеріалів, здебільшого завдяки будівельним рівням, які виступали у ролі двох паралельних направляючих, я виявив викривлення геометрії вилки Туриста і виправив її. Тоді це виглядало так (впринципі робочий варіант)
"по паралельним напрявляючим виставляю однакову відстань у точці 1. У точці 3 — вісь зафіксована по центру коронки. Відхилення в точках 2 покажуть наявність вигину пір’їв вилки"
Варіант, як просто виявить викривлення геометрії вилки (непросто знайти трубу, яка в притірочку зайде всередину штока вилки).
Однак, ще тоді виникла думка і постала Задача зробить більш зручний станок (прилад) для виявлення викривлення геометрії вилки.
Рішення
В першу чергу забезпечив рівну робочу поверхню: стіл "виставив в нуль" по будівельному рівню.
Основні робочі направляючі (профільна труба 20мм) мають бути максимально паралельними — це основа!
Акуратно зварив каркас з профільної труби.
Знайшов в закромах безхозну чашку рульової і дві гайки, вставив шпильку, щоб витки співпадали, виставив максимально рівно, спаяв.
Довго шукав трубку відповідного діаметру шпильки, не знайшовши, обійшовся різьбовою частиною латунного фітінга, який був заболгарений (відрізав потрібну частину). Все ж, трубка (без різьби всередині) впритірочку до шпильки — було б ідеально, але й так вийшло нормально, витки не дуже заважають і шпилька вільно переміщується зліва-направо і навпаки.
Припаяв латунні втулки до каркасу, зафіксував барашками.
Якщо відпустить лівий барашок і затягувать правий, чашка по центру буде зміщуваться вправо на задану точну "делікатку" величину, хоть до десятих міліметра.
Спаяв з відрізку шпильки і половинки труби — два такі упори для штока вилки.
Готовий блок упора може рухатись уздовж штока вилки! Барашок регулює відхилення штока біля коронки відносно направляючої. Для центровки штока потрібно 2 таких упора.
Для тестування взята вилка від хвз Турист. Різьбова частина штоку вилки вкручується в чашку. Шпилька вкручується у гайки і барашками це все центрується і фіксується. Ця вилка вже правилась раніше (посилання на початку поста) і навіть при тому всьому я знову встановив відхилення пер вилки від "нормалі". Ну то й добре, буде ще рівніша
Покращення у вигляді виправлення кута нахилу шпильки упора (з фіолетового до зеленого) за допомогою підставки у точці 3. Спочатку це була металева піставка, а потім дерев'яна дощечка виявилась навіть кращою.
А далі просто: якщо за допомогою штангенциркуля у нас шток ідеально відцентрований і паралельний направляючим, то тепер легко визначити відхилення кінців пер вилки з дропами відносно направляючих. Для цього я зробив 2 довільні симетричні відмітки. До відміток приставляю будівельний "угольнік" ("кутник" ) і штангенциркулем заміряю відстань до лівого і правого пера вилки.
Тепер реальний приклад: вилка велосипеда "Romet". Пацієнт надійно зафіксований, шток відцентрований
Замір справа/зліва.
Ого "А в стихах это было так прекрасно"
Повторне замірювання підтверджує підозру.
Так, як цей станок не для рівняння (як я думав спочатку ), а для контролю геометрії, то біжу до тисків для правки пер вилки. Щоб не пошкодить фарбу на короні, рекомендують проставку з алюмінію, якого у мене немає, натомість бутерброд з кусків двп непогано спрацював. А ще виявилось, що цей станок досить непогано працює і на правку, наприклад, розмістивши його горизонтально і приклавши зусилля зверху вниз (стрілочка на фото), як воно того потребує, а воно потребувало, бо в тисках я перестарався
Фінальний замір і задоволення від виконаної роботи
Але це не все, рівнять так рівнять... дропи!
"Колокола" (правила) у мене немає, а дуже хочеться!!!
Вийшов з положення таким чином:
"До"
"Після" правки руками. Правиться буде ще зручніше, коли шпильки довші.
p.s.
Неплохо, но много лишних телодвижений и измерений, в частности с позиционированием штока и других. Также не учитывается при позиционировании ровность нарезки посадочного места под нижний конус (часто ХВЗ вилки этим грешат).
Добавлено: 11-07-2025 09:45:12
Также не стоит особо полагаться на ровность гаек. Их надо торцевать. Я даже использую спаянные двойные, но тоже отторцованные относительно резьбы.
Ця реалізація так, вимагає вимірювання для позиціювання штока, ну я б не сказав, шо це прям дуже запарно з допомогою штангенциркуля. Щодо несоосності нарізки посадочного місця під нижній конус теж так, проте за рахунок довжини осі шпильки, при відхиленні вилки строго вліво вправо, видно, як ця ось подається, компенсуючи можливі недоліки виробництва хвз в чашці. Спочатку була думка припаять чашку на коротенькій осі
або взагалі до основи каркасу посередині — оце був би гарантований епік-фейл
На рахунок рівності гайок: крутив — вертів їх, а також саму чашку поки не добився на рівній поверхні, рівної площини бутерброда — оце був квест
Як висновок, цей станок для пошуку викривлення геометрії вилки V2.0 by varganshik має право на життя, і вже те, що було виявлено відхилення у вже правленій вилці по методіці V1.0, описаній на початку поста — вказує на вишу точність.
Наразі цікаво подумать над реалізацією "бокового шаблона":
Якшо грубо, тримаємо велосипедну вилку у лівій руці, а шаблон у правій. Шаблон приставляємо до правого боку вилки. У шаблона є регулююча точка 1 фіксації (торкання) шпилькою на шток біля різьби, ше одна точка 2 торкається штоку біля корони, а третя на рухомій поворотній "голові" (з фіксатором) торкається біля дропа пера вилки. Зафіксували 3 точки шпильками, розвернули вилку лівою стороною, притулил шаблон. В ідеалі "виступи" шаблона мають торкнутись симетричних точок на вилці, а в реальності...
У мене є знайомий товариш
Пузырьковый уровень- ещё тот показатель. Хотя в этом случае он особо был и не нужен.
И под шток, наверное, лучше закрепить кусок
Уголка вдоль приспособы буквой "V", изначально его идеально ровно выставив. Тогда можно просто на него класть вилку без всяких измерений, причём, что с метрическим штоком, что с дюймовым.
кусок
Уголка вдоль приспособы буквой "V", изначально его идеально ровно выставив.
По типу поверочной призмы
Вот мой вариант, который я уже показывал.
Можно использовать и дюймовые вилки и метрику. Видеть и рейк вилки и даже ровность длины ног. Главное было идеально ровно выставить подвижный механизм и убрать у него люфты. И буквально вчера приобрёл вилочку и пожалуйста
Добавлено: 11-07-2025 19:16:32
kisa, да
Добавлено: 11-07-2025 19:18:21
kisa, и необязательно призмы. Любой кусок ровного уголка, миллиметров 200 длинной.
Клас, подобається відцентрований блок на кінцях вилки і простота конструкції Треба буде свій станочок упростить по такому принципу, бо за 1 прохід вилку в тисках вировнять не вийде, треба раза 2-3 вставлять в станочок: в ваш чик і готово, а в мій, накрути, всі точки проконтролюй...
varganshik, эя же о чём.
Кроковод → Общие темы. Мастерская. Библиотека. Вопросы. → Азбука кроковода. Контроль і правка геометрії фреймсета