(09-05-2024 01:39:30 отредактировано shvorak)

Тема: Навколо озера Ямно

На географічній карті часом знаходяться місця і міста з особливим магнетизмом. От місяць тому, вивчаючи берегову лінію  Балтики, сконцентрував увагу на околицях міста Кошалін а саме на озері Ямно. Та й вирішив туди поїхати. Взяв квитки на кінець квітня, а потім здав, бо погода помінялась кардинально і в день планованої поїздки падав мокрий сніг. Потім ще раз брав квитки і ще раз міняв, слідкуючи за динамічно міняючимся прогнозом погоди. Хотілось покататись в теплий день і на морі якийсь час побути.

Навколо озера Ямно

Отож 7 травня в 4:30 я стартував з дому, щоб в 5:15 сісти в поїзд Гданськ — Щецин, і проїхати ним половину його маршруту. Після вчорашнього дощу і проти вітру їхалось слабо. 10 кілометрів їхав 40 хвилин. Підʼїхав до вокзалу якраз коли зійшло сонце. На пероні був о 5:10, ну і ніби 5 хвилин до відправлення, а вже свисток дали і тепловоз загудів, ну а я вскочив в вагон який був найближче і поїхали. Виявилось що час сівдправлення 5:11, а графік я вивчив менш детально ніж карту.

Навколо озера Ямно Навколо озера Ямно

Три години дороги і ми Кошаліні. Я тут вже бував, але зараз поїздив новими маршрутами, понад середньовічною оборонною стіною і по хорошому парку. А в місті з населенням трохи більше 100 тисяч жителів є і філармонія і пленеровий театр з дахом але без стін. Однозначно приємне місто. А ще тут будинок ката є, але господаря я не застав на місці.

13

(09-05-2024 01:39:57 отредактировано shvorak)

Re: Навколо озера Ямно

Коли нагулявся по місту то ще випив кави на заправці і рушив на північ в колишнє село Ямно, котре тепер в межі  Кошаліна входить. Воно зацікавило мене костелом 14 століття і скансеном Ямненської культури. Костел був закритий, я тільки в вікна позаглядав  а музей як виявилось складається з двох фахтверкових хат, автентична з яких тільки одна. Задовільнився спогляданням з-за тину, ну і пару фото зробив. А от в самому селі одна вулиця виявилась з якоюсь незвичайною забудовою, де біля кожного житлового будинку стоять два величезні амбари.

Коли бродив подвірʼям костелу то на сусідньому приватному подвір’ї побачив запаркований моторний човен і якийсь автомобіль з числа тих яких я в житті ніколи не бачив. Потім загуглив, що це була американська Aurora неіснуючої нині фірми Oldsmobile. Чорні номерні знаки на ній свідчили, що вона у власності однієї людини вже як мінімум 24 роки. Бо такі номери перестали випускати в 2000 році, коли Польща переходила на таблиці стандарту Євросоюзу. Потім вернувшись в центр села надибав ще одне авто з чорними номерами, це був Polonez, одне з останніх польських авто.

5

(09-05-2024 08:16:07 отредактировано shvorak)

До берега озера виїхав в місцевості Ламбуш, там знаходиться невеликий порт, з яхтами і катерами, котрий проте має власний боцманат і ремонтні майстерні. Озеро велике і судоходне. Принаймні паром Ямно (Кошалін) — Мельно по ньому ходить. Такі прибережні озера, це колишні затоки, які були закриті від моря силою хвиль, що наносили велику кількість пісків. Польський берег Балтики піщаний з дюнними лашншафтами, а пісок субстанція не постійна, от і мінялась берегова лінія, за тисячі років з посіченої фігурної стала плавною, відрізавши колишні затоки від моря і зробивши озерами. Коса між таким озером і морем часом має ширину менше двохсот метрів. Але по них і дороги проходять і населені пункти розміщені. (В цьому місці можна вернутись до першого поста, на карті видно два озера, це Ямно на березі якого ми зараз стоїмо і сусіднє озеро Буково)

Пороздивлявся в озерну даль і поїхав вздовж берега. В Осіеку ще давню садибу дивився, де зараз готель, але нема там особливого нічого і біля костелу проїхав не зупиняючись. Потім по велодоріжці вʼїхав в Лази, це вже надморський курорт. На ходу лиш оцінив, що всі ресторани і магазини по моєму курсу були закриті, бо працюють тільки в сезоні. Врешті вʼїхав на косу і розминувшись з кількома групами велосипедистів дістався до кордонів Мельна, територія якого починається за каналом, що сполучає озеро і море. Потім звернув до паромної пристані над озером, парома не застав, але тут ще розміщені будинки на воді. Такий оригінальний варіант готельних номерів.

6

А от і центральні вулиці Мельна, доглянуті і з гарною архітектурою. Є тут звичайно і десятки магазинів з різнокольоровими сувенірами і фудтраки, від яких буде розноситись запах смаженої олії, але зараз перед початком сезону, вони ще не окупували вулиці містечка.

Далі на шляху рибальська пристань в Унієсцю, частині Мельна, що до 2017 року була окремим селом, колись рибальським а потім туристичним. До моря провадить вулиця заставлена рибними магазинами, коптильними для риби і тавернами. Проте рибу від місцевих рибаків тут знайти не так просто. Хоч і ловиться камбала, тріска оселедець і шпроти але в малих кількостях і не завжди, переважна більшість асортименту привізна.

На березі автентичні рибальські шхуни. Вони особливі тим що не швартуються до причалу а витягуються на піщаний берег волоком. Цьому сприяє їх заокруглена форма. Тут же на бортах можна зауважити лебідки для неводів.

Після візиту в гастроном виїхав на набережну, вона тут прекрасна, з шикарним видом на море. А море штормить і сильний вітер дує, не хочеться надовго затримуватися. Після перекусу на березі рушив в сторону Кошаліна на вокзал…

9

Відчуття від дня змішані: маршрут вийшов цікавий і прогулянковий, але було прохолодно і вітряно. Бо зловити добру погоду на Балтійському березі це фарт. Це якось треба заслужити в господа нашого Посейдона.

Навколо озера Ямно

4

Гарна подорож.
Озера я так розумію залишилися солоними.

Я рухаюсь, значить я існую!

1

Солоні, але опріснення відбувається, особливо в тих, що не сполучені каналами з морем.

1

Иван,  img/bi
Вот умеешь. И маршрут составить, и рассказать-показать потом красиво. У меня, например, какие-то похождения вольношатающегося  получаются почему-то. А у тебя — Экскурсии img/rolleyes  img/ag

Spoiler

Кто ещё не читал — рекомендую. Профиль shvorak — показать темы https://krokovod.org/forum/search.php?a … user_id=50
У кого слабо с украинским — переводчик включается справа вверху.

Я специально не заглядывал сюда, пока не увидел, что готово img/ag  Вечерком отлично заходит под ужин да под чаёк с вкусняшками.

shvorak пишет:

але господаря я не застав на місці.

Да и ладно, нормально ж итак погулял, он тебе нужен?  img/bm  img/bj  img/bj

shvorak пишет:

скансеном

Тебе Гугл за запросы твоих читателей приплачивает? img/bj  Ну теперь хоть знаю, что это img/ah  По-нашему — Пирогово img/bj

shvorak пишет:

рибальські шхуни

Мелкие, а мореходность от них аж прёт img/ag  img/ay Поляки вообще в это умеют img/bs

shvorak пишет:

Навколо озера Ямно

img/beard

Мой гараж
Мастер спорта по езде за хлебушком на велосипеде.
Если не я построил велосипед — это не мой велосипед.

Костя  img/thank Не зря пишу значить!

1