Vognick пишет:Мені форма керма і передні гальма суперечать. Ставлю версію, що це міг би бути один з туристів, такого характерного бордового кольору. Та і захист ланцюга наче проглядається...
Микола, скажу тобі відверто, що судити про модель велосипеда виходячи с тих деталей, які на ньому встановлені не зовсім вірно (але є випадки, коли це допустимо).
Кермо на "Туристах" тих років в переважній більшості було спортивного типу (так званий "баран"), а міського типу хоч теж могло бути, проте встановлювалося рідко (і до речі, воно мало форму відмінну від тієї, що встановлена на даному велосипеді з фото).
Передні гальма на дорожні велосипеди у 1980-х роках встановлювалися відносно часто (як на заводі, так і особисто власниками), особливо порівняно с попередніми роками. А ось задніх гальм (гальмівної ручки) на фото немає, тобто задні гальма не функціонують, а якщо їж немає взагалі, то це може свідчити тільки про те, що тут встановлена втулка гальмівного типу.
Захист ланцюга на туристичних велосипедах СРСР, судячи з мануалів, встановлювався виключно на моделях В-39 (1973-1978). На практиці я його бачив лише один раз "в живу" (якщо не рахувати мануали та проспекти в/о"Автоекспорт") такий велосипед – хромований В-39. На моделях які пішли в серію з 1977 року (на базі рами 153-411) було вже встановлено захист на систему від спадання ланцюга.
Також слід зазначити, що В-301 в другому варіанті декору хоч і мав на підседільній трубі схожу деколь, проте вона явно відрізнялася від деколі 111-411 "Украина".
Ось чому я виключив варіант с будь-яким туристичним велосипедом ХВЗ.
Також слід зазначити, що велосипед на фото не зовсім відповідає оригінальній комплектації.
111-411 "Украина"
Оригінальний вигляд з мануала

Ранній варіант

Пізній варіант

В-301 "Спутник"
Пізній варіант

111-421 "Украина"

▼Spoiler
Для коллег, которые плохо понимают украинский язык:
Коля, скажу тебе откровенно, что судить о модели велосипеда исходя с тех деталей, которые на нем установлены не совсем верно (но есть случаи, когда это допустимо).
Руль на "Туристах" тех лет в подавляющем большинстве был спортивного типа (так называемый "баран"), а городского типа хоть тоже мог быть, однако устанавливалось редко (и кстати, он имел форму отличную от той, что установлена на данном велосипеде с фото).
Передний тормоз на дорожные велосипеды в 1980-х годах устанавливали относительно часто (как на заводе, так и лично собственниками), особенно в сравнении с предыдущими годами. А вот задних тормозов (тормозной ручки) на фото нету, т.е. заднее тормоза точно не функционируют, а если их нету вообще, это может свидетельствовать только о том, что здесь установлена втулка тормозного типа.
Защита цепи на туристических велосипедах СССР, судя по мануалам, устанавливалась исключительно на моделях В-39 (1973-1978). На практике я видел только один раз "в живую" (если не считать мануалы и проспекты в/о "Автоэкспорт") такой велосипед — хромированный В-39. На моделях которые пошли в серию с 1977 года (на базе рамы 153-411) была уже установлена защита на систему от спадания цепи.
Также следует отметить, что В-301 во втором варианте декора хоть и имел пидседильний трубе похожую деколь, однако она явно отличалась от деколи 111-411 "Украина".
Вот поэтому я исключил вариант с любым туристическим велосипедом ХВЗ.
Также следует отметить, что велосипед на фото не совсем соответствует оригинальной комплектации.
Разыскиваю оригинальные
детали на В-63 и В-62.
Коллеги, темы читаю мало, нету времени... если могу чем-то помочь — ПИШИТЕ В ЛС. СПАСИБО!