Re: Полісся

23.07.2019

Цю поїздку я планував довго і щось ніяк не складалось, то кілометраж завеликий виходив то деякі об'єкти бажанні не поміщалися. Перед самим виїздом таки склав маршрут, але по факту поїхав зовсім по-іншому.

Вранішніми сутінками домчав до вокзалу. Вже звикла електричка відправляється в 4:42. В Ковелі дві години на куву і перекус. І вертаюсь на вокзал. Після скасування руху поїздів на Камінь-Каширський, залишилось три поліських дизеля з Ковеля, на Сарни, Ягодин і Заболоття. Перших два мною вже прокатані. Зараз черга рушити в сторону Білоруського кордону. Поїзд відправився з запізненням. Пасажирів було багато, але нам з велосипедом місця вистачило. В Заболотті частина людей зразу пішла на митний контроль, а за парканом вже стояв поїзд на Білорусію. Ходять вони звідси чотири рази на добу.

Полісся Полісся

Сьогодні базарний день. Проїхався туди-сюди ознайомитися з асортиментом. В селі такий рух, що не в кожному райцентрі є. Затарився в супермаркеті і опівдні виїхав в сторону села Тур.

Полісся Полісся

Дістався до озера Дружби. Не очікував, що воно таке класне: хороший берег, піщане дно і дуже приємна вода. Купатись не збирався та прийшлось. Хотілось якнайдовше побути тут, навіть думка промайнула — нікуди не їхати а залишитися на дньовку, та взяв себе в руки, розклав паляну на березі і пообідав.

Полісся Полісся

В селі Тур по ветхому мосту переправився через обводной канал і піднявся на дамбу. Виявилось, що канал з дамбою опоясують все озеро по периметру. Вирішив їхати по кругу.

Полісся Полісся

Турське озеро третє по величині в області. Воно мілке і заболочене. А при березі схоже на Дніпровські чи Дунайські плавні. В деяких місцях, рибаки човнами пробиваються через довгі тунелі в очереті, щоб випливати на чисте плесо.

Полісся Полісся

Дорога по дамбі спочатку була хорошою грунтовкою, пізніше непоганою стежкою, яка потім загубилася в траві. Коли їхати було вже неможливо, покотив велосипед. І при першій же можливості з'їхав з дамби, переправився через канал і очеретами добрів до якоїсь польової дороги.

Далі село Заліси. Набрав води на церковному подвір'ї. І через ліс до залізниці, бо ще з поїзда запримітив, що вздовж колії є дорога. По ній доїхав до села Краска, там підкріпився яблуками, оцінив технологічному приспособу над колодязем з велосипедного колеса і вилки.

Полісся Полісся

Гравійкою через село Лютка подався до озера Лука. Окунувся і на Дубечне поїхав, подивитись кемпінг в скандинавському стилі.

Полісся Полісся

Подзвонив товариш, і взнавщи де я, порекомендував подивитись дендропарк, так і зробив.

Полісся Полісся

Звідти вискочив на трасу, і за кілометрів п'ять до Старої Вижівки знайшов в лісі хорошу галявину. Поставив табір, розпалив невеликий вогонь і по вечері вклався спати.

Re: Полісся

24.07.2019

Зранку збирався неспішно, і неспішно по майже пустому шосе покотив у Стару Вижівку — єдиний Волинський райцентр в якому я ще не бував. Поставив галочку, у магазині купив квасу і карася з печі. Поки на вулиці з ним боровся, звернув увагу на велику кількість велосипедів. Іноді попадаються дуже гарні голландці з блискучим хромом, багато дорожників. І все це шелестить цепами, скрипить каретками, і постукує в такт.

Полісся Полісся

Полісся Полісся

На виїзді з селища благоустроєний пляж на річці Вижівка. Нікого там не було, то й добре, не прийшлось плавки мочити. Оновлений рушив далі, крізь луги з якоюсь дивною травою, що надає поліському ландшафту степний акцент.

Полісся Полісся

Полісся Полісся

Перед виїздом на шосе Доманово-Ковель підкачав колеса і далі їхав з характерним тракторном шумом. Звернув на Облапи а за ними в поля на грунтовку. Привал зробив з сієстою. Наступна ціль — село Гішин, там найдавніша Волинська дерев'яна церква. Збудована в в 1567 році з використанням технологій руського оборонного зодчества.

Полісся Полісся

Поїхав в ліс на протилежному березі Турії. В ньому багато дюн. Де ростуть тільки сосни і мох. Дорога, що по них проходить, завжди вкрита крупним важким піском. Велосипед приходиться іноді котити. Навмання шукаючи дорогу, виїхав до недобудованого моста в селі Бахів.

Полісся Полісся

Полісся Полісся

Польовою стежкою взяв курс на Вебку. Там на острові розміщений монастир. Тут був похований князь Андрій Курбський. Церква згоріла під час Другої світової війни. Сучасний відбудований монастир пустий, немає бажаючих монахів. Я зустрів тут дитячий християнський табір, поспілкувався з одним з організаторів — директором Ковельської музичної школи.  Приємний чоловік.

Власне це була остання точка маршруту, далі навпростець в Ковель, почекав електричку і пізно ввечері був вдома.

Re: Полісся

Ну і марштут. Синім — планований, червоним — їханий.

Полісся

Re: Полісся

img/rolleyes

Мой гараж
Мастер спорта по езде за хлебушком на велосипеде.
Если не я построил велосипед — это не мой велосипед.

Re: Полісся

С удовольствием посмотрел-почитал. Вспомнилось детство, лето в бабушкиной деревне. img/ab

Re: Полісся

shvorak, як показав себе велосипед на таких дорогах? Концепція самодостатня чи потребує якихось доробок/переробок?

Re: Полісся

Концепція самодостатня. Важкий зад: планетарка, шина з антипроколом, баул. При їзді це не грає ролі. А коли по сходах піднести, в поїзд занести то пауерліфтинг виходить. Порівнюючи з навантаженим туристом, то тут керованість краща. І нижній хват майже не використовую. Сюди б японське кермо:

Полісся

Дану комплектацію збирав для поїхала і теста. Шари з базару, дешева рульова, педалі з утиля. А два походи пройшов і все ок. Лише один раз каретку відрегулював.

Re: Полісся

img/ag Главное — задняя втулка img/bm

Мой гараж
Мастер спорта по езде за хлебушком на велосипеде.
Если не я построил велосипед — это не мой велосипед.

Re: Полісся

kisa, +++  img/bj  випередили

(19-08-2019 14:50:53 отредактировано shvorak)

Re: Полісся

Планував цю поїздку в передчутті легенької цікової прогулянки. Та вийшло зовсім по іншому, ніби перевірка на міцність.

17.08.2019

Зпакувавши баули рушив полями в сторону Ківерець. Блуд взяв мене зразу на виїзді з Луцька, повернув не на ту грунтовку. Зробив гак і знову на маршруті. За Ківерцями черговий поворот не туди, зрозумів, вернувся скоригувався.

Полісся Полісся

Проїхав Заброди і в Бодячеві знову повернув не в той бік, фактично поїхав по кругу. Спитав місцевого діда дорогу на Човницю, каже: їдь за мною, покажу. Детельно розказав як їхати а сам поскрипуючи кареткою удалився по своїх грибних справах. Я мав біля квартальних стовпів повернути на ліво і далі прямо їхати до самої Човниці. От тільки пряма дорога невдовзі закінчилась. І пішла череда вибраних навмання поворотів з заїздами в болота і лікувальні грязі з хрустящими комарями. Якось таки проїхав той ліс а там канава і ні кладки тобі ні місточка. Попхався вздовж, через кропиву, будяки і ожину. Попаряний, потряпаний, брудний і в мокрому взутті якось дістався Човниці.

Полісся Полісся

Тут родився математик Кравчук, той самий чиї праці використані при розробці ЕОМ. І музей в школі діє і погруддя стоїть перед школою. Знайшов молитовний будинок з якого почалась історія протестантизму серед місцевого населення Волині. Він збудований в 1926 році Федором Каплуном, який повернувшись з американських заробітків привіз на Волинь баптизм, і організував громади в 55 селах.

Лежить моя дорога далі на північ, а вздовж дороги яблуні і сливи. Дегустував поки не набридло. І далі рушив. Між Хопневом і Четвертнею дорога тоє то зникає, тільки прим'ята трава, але якось їдеться. В полі зустрів двох відпочивальників з джипом і палаткою, відмовився від по-50, ще пару кілометрів, і от вона Четвертня.

Полісся Полісся

А тут млин старий на околиці. Посидів на його ґанку. Думу думав, та так відволікся, що забув куди їду. Коли вернувся до звичної свідомості, знайшов церкву. Їй вже 400 років, ще князями Четвертинськими збудована, при ній навіть власна друкарня була.

Полісся Полісся

Церква збудована ніби оборонною, товсті стіни, малі вікна зроблені високо від землі, мінімум декоративності. Є в селі і інші шедеври архітектури. А за селом на півдороги до Колок гарні кручі над Стиром.

Полісся Полісся

Колки — містечко на 4 тисячі жителів. Воно з квітня 1943 року півроку було столицею повстанської республіки. Колківська республіка мала адміністрацію, була організована освіта і медицина. Декілька разів повстанці відбивали нациські атаки. Але  потужний наступ на початку листопада 43-го стримати не змогли. А ще тут є супермаркет. Купив там чого бракувало, поряд з колодязя води набрав.

Полісся Полісся

І рушив вже по лівому березі Стиру. Перед Семками гарні місця, вирішив там і заночувати. По річці пройшли на човні двоє чоловіків, вели філософську але не приторну бесіду, зі мною пару словами перекинулись. Потім я за зграєю гусей спостерігав, вони свійські але ночували там же на річці. Течія сильна, то вони по берегу ідуть вверх, сплавляються і знов по кругу.

Сонце заходить, пора таборитись. Розклався, в наметі потрапезнічав і спати. Серед ночі проснувся. Туман вкрив долину а місяць світив таким в'язким світлом, що красу цю міг би описати хіба, що Гоголь.

Re: Полісся

18.08.2019

Полісся Полісся

Зранку чимдуж махнув 20 кілометрів по гравійці в Чорторийськ. Це колишнє містечко, котре дало прізвище одному з волинських князівських родів. Зараз просто велике село, що простягнулось вздовж Стиру на 6 кілометрів. В середині 17 століття тут збудували барокковий єзуїцький костел. Зараз він в користуванні православного монастиря. Біля брами, на великому стенді, дрібним шрифтом написаний перелік заборон діючих на території. Серед них і фотозйомка.

Полісся Полісся

Не зважаючи на заборони і пильні погляди прихожан зробив фото костелу, погуляв по території. Поряд місце де стояв замок — городище. Піднявся на нього. А там... Прекрасний вид на всю долину на багато верств.

Полісся Полісся

Через ту долину та по понтонному мосту потрапив на протилежний берег.

Полісся Полісся

Там хороший ліс. Дорога правда не проїздібельна. Пісок як на найкращих пляжах екзотичних островів. Натрапив на галявину брусниці, посмакував. Сонце припікало і хвоя пахла а дорога більше йшлясь ніж їхалась.

Полісся Полісся

Проїхав село Заріччя і втрапив на нормальну дорогу близько 14 години. Мета: встигнути на останню електричку на Луцьк зі станції Цумань в 18:19. Їхати більше 50 кілометрів, весь час невеликий підйом, ще й вітер в лице. В Красноволі повернув на Гораймівку, в дорозі перекус зробив. Час ішов швидко, а дорога їхалась не дуже. Накату ніби не було, як тільки переставав педалювати, велосипед зупинявся за декілька метрів.

Полісся Полісся

Між Гораймівкою і Берестяним 7000+ ям на грунтовці-гравійці, їх об'їжжання краде час і збільшує відстань. Поїхав по ямах, просто привстаючи. Час почав піджимати. Від Берестяного до Цумані по асфальту мчав як на гонках, майже весь час стоячи. В Цумані пару фото зробив на свою голову. До станції 8 кілометрів і 20 хвилин.

Полісся Полісся

Погнав. За кілометр до цілі глянув на годинник. До поїзда 3 хвилини. Зрізав через ліс і втрапив в пісок. Біг з велосипедом як на змаганнях з велокросу. Зрозумів, що не встигаю, але не здався. На станції був в 18:24. Поїзд ішов з запізненням в 5 хвилин. Все зійшлось. Попросив машиніста відчинити двері, вскочив. І годину дороги до Луцька сидів як в трансі.

Re: Полісся

Во, наконец нашёл 20 минут умиротворённого состояния души, чтобы ознакомиться. Не хочу читать такие отчёты на бегу с бутербродом  img/ag А на отчёты Ивана специально настраиваться нужно для пущего погружения.

Иван, как всегда  img/bi  И обожаю живописные фотки твоего авторства. Мне вот интересно, ты перед такими походами в Гугле или в библиотеках сидишь? И не больше ли это времени занимает, чем сам поход?  img/bj

shvorak пишет:

і інші шедеври архітектури.

img/bj

shvorak пишет:

гарні кручі над Стиром.

Хрен бы меня оттуда кто прогнал. Именно в таких местах — лучшие ночёвки. Обидно, когда в середине дня попадается, а вечеров в какой-то посадке останавливаться приходится.

shvorak пишет:

на човні двоє чоловіків, вели філософську але не приторну бесіду, зі мною пару словами перекинулись.

Другой мир img/rolleyes  В яхтенных и байдарочных походах по небольшим рекам приходится инструктировать новичков, что их за километр слышно, а тьго бывают неудобные ситуации img/bj

shvorak пишет:

за зграєю гусей спостерігав, вони свійські але ночували там же на річці.

img/ah Мы по молодости таких полудиких гусей ели пару раз в походах в Черниговской обл. Стая чья-то там, но до сёл по 10 км, и никто их не считает. Правда, удовольствие больше охотничье, чем гастрономическое — одни жилы.

shvorak пишет:

Не зважаючи на заборони і пильні погляди прихожан зробив фото

БезбожникЪ img/bm

shvorak пишет:

Все зійшлось

Ну это ты да, учудил img/ag
Очки модные  img/bm

Мой гараж
Мастер спорта по езде за хлебушком на велосипеде.
Если не я построил велосипед — это не мой велосипед.

Re: Полісся

В бібліотеці шмат молодості провів, але і гуглом не нехтую. Переліки пам'яток архітектури і списки заповідних місць читаю. Часом похід за декілька місяців планую і тільки перед виїздом складаю до купи. Зараз став більше місця бажані визначати а дороги між ними імпровізую.

Re: Полісся

img/bs Хороший подход. Что планируешь долго и тщательно — я в курсе img/ag

Мой гараж
Мастер спорта по езде за хлебушком на велосипеде.
Если не я построил велосипед — это не мой велосипед.

Re: Полісся

Кросс за поездом это жесть!
Красивые места, но болота и песок удручают. Наверное, там фэт лучше применять?
Интересно, как позиционируется в монастыре князь Курбский?