(09-09-2026 00:34:43 отредактировано varganshik)

Re: Велосипед и краска. Выбор цветов и придание их велосипеду.

Пост №1. Трібо-ган для нанесення порошку: від задумки до реалізації.

Я списувався з майстром нанесення порошкової фарби за недорогі гроші. У нього не знайшлось порошку, який я хотів, тому я просто купив 1 кг порошкової поліефірної фарби текстурної "RAL 9006 Fine Texture" за 270 грошей з урахуванням того, шо цей універсальний колір багато де може згодиться (орієнтовний розхід на раму велосипеда 50 грамів).

Велосипед и краска. Выбор цветов и придание их велосипеду. Велосипед и краска. Выбор цветов и придание их велосипеду.

План був підвезти майстру деталі і цю фарбу... але щось пішло не так  img/aw
Я зібрав на колінках з наявних підручних матеріалів Трібостатичний пістолет агрегат для нанесення порошку у гаражних умовах img/ag

Велосипед и краска. Выбор цветов и придание их велосипеду.

На фото повинно бути все зрозуміло  img/ap

Велосипед и краска. Выбор цветов и придание их велосипеду. Велосипед и краска. Выбор цветов и придание их велосипеду. Велосипед и краска. Выбор цветов и придание их велосипеду.

піу-піу  img/ag

Вхідний тракт. За допомогою ручного насоса "Кельбаджари" нагнітається тиск у банці з порошком. На лінії входу повітря у банку стоїть однонаправлений клапан. Фітінги швидкоз'ємні углові чисто для удобства (можна й без них), кришка спеціальна для систем акварумної генерації СО2 під трубку поліурітанову 6 мм. Всередині банки 2 трубки: коротка — на вдув повітря, довга — на видув.

Вихідний тракт. Основа ТРІБОстатики — це PTFE трубка D4/3mm для 3D-принтера (тефлонова трубка) змотана в кільця для збільшення тертя порошку. Для ефективної чи навіть ефектної img/ap роботи достатно 1 м трубки.

Сьогодні тестово наносив порошок і все запрацювало з перших качків насосом: порошок разом з повітрям розсіявся хмаринкою навколо підготовлених і заземлених деталей і осів на них — прилип. Обліплення деталей порошком пройшло дуже швидко, чому я несказано зрадів, бо це наче магія img/lupa

Порошок при продуванні через PTFE трубку отримує додатковий "магічний заряд".

Так, як це ТРІБО, а не Електро (або ще кажуть КОРОНА), то процесу не заважає "клітка Фарадея" і порошок чудово залітає у внутрішні вугли та отвори складних деталей, чого так не люблять майстри, які працюють з електростатикою (а вона ще й небезпечна). Єдине, що Трібо не любить — вологу, навіть краплиночку!

Піч була імпровізована (іншої немає): накривав каструлею, утеплював, але зміг вижать всього 110 °C, тоді як для нормального запікання потрібно 180-200°C на деталях.

На задньому фоні домашній квас, яким ми з колегою відмітили успіх  img/az

І навіть при такій температурі порошок схопився і тримається досить міцно, пошкарябать без фанатизму поверхню не вдалось.

Велосипед и краска. Выбор цветов и придание их велосипеду. Велосипед и краска. Выбор цветов и придание их велосипеду.

На великій алюмінієвій деталі вийшло не дуже виразно, а от на нержавійці та чорному металі — цілком годно. Чесно кажучи, я бачив і гірше img/bk 

Спробував перепалити порошок горілкой з пропан-бутановою сумішшю, яка видає 1000°C — 1300°C: так я вам скажу не так то це й просто! Ну тобто, щоб перепалить його у стандартній печі, це треба бути "геніально обдарованим" майстром  img/bj

Уже розумію, що потрібно допрацювати. Це ж лише тестовий варіант, а я хочу напівавтоматичний  img/aw для рівномірного виходу порошку, щоб було: "пффффф", а не "піу-піу": додам кранік на вихідний тракт: насосом накачав тиск (1-2 атм), трохи відкрив кранік, і повітряно-порошкова суміш видуватиметься рівно, стабільно, конрольовано. Ну і пічка.

Чого не компрессор? Бо ліньки і він душе шумний  img/ah  Для роботи потрібно всього-нічого по атмосферному тиску — навіть ручного насоса достатньо.

p.s.

Spoiler

Велосипед и краска. Выбор цветов и придание их велосипеду. img/ag

Пост №2. Трібо-ган і пічка: допрацювання. Ручний напівавтомат.
Пост №3. Зняття фарби: електрохімічне видалення (катодне електрохімічне очищення).
Пост №4. Тест нанесення і запікання порошку. Альтернативний метод нанесення порошку на гарячу деталь.
Пост №5. Порошок "зі смаком манго" чудово липне на деталь

Турист "Вояж" (1979)

8

varganshik,

Порошковая окраска баллончиком?  img/lupa

img/ay
Для рамы нужна большая печка, а мелкие детали можно в электродуховке запекать. Купить бэушную и гонять)

а компрессора хватит маленького, от автомобиля.

img/ai Тваюж... круто!
Ссылка в первом посте.

Интересно будет развитие технологии.

Компрессоры бывают и бесшумные, при том бесплатные https://krokovod.org/forum/viewtopic.ph … 57#p156757 .
Рама-не рама, а камеру для кучи мелочей, которые неплохо бы окрашивать порошком, соорудить можно. Размером с духовку.

Мой гараж
Мастер спорта по езде за хлебушком на велосипеде.
Если не я построил велосипед — это не мой велосипед.

Интересно.  Про  самодельную трибостатику. Надо твердость покрытия проверить и допечь в электродуховке на кухне. Порошок ведь уже не осыпется. Духовку и сам использую правда для мелочевки, окрашенной ГФ и ПФ.

И когда  чистил вилку, отметил для себя что 1К акриловый лак не водный весьма твердый. Проверил свои предположения, и ИИ подтвердил,  что до 2Н может доходить спустя две недели. Вот любопытная таблица Велосипед и краска. Выбор цветов и придание их велосипеду.

1

ek пишет:

ИИ подтвердил

img/ap

Мой гараж

(05-09-2026 15:06:42 отредактировано varganshik)

SD,

Порошковая окраска баллончиком? Для рамы нужна большая печка

img/ag Приклад з рамою я привів для оцінки економічної собівартості: 1 кг вистачіть на всі гаражні деталі і велоспедні. Саму раму фарбувать? Ну ми й так робимо виклик порошковому бізнесу img/al Хоча преценденти я вже бачив, і це реально  img/hitry

Купить бэушную и гонять) А компрессора хватит маленького, от автомобиля.

так, а ще акваріумний компресор, фен для волосся. Порошок гарно підхоплюється потоком СУХОГО повітря img/rolleyes

kisa,

Тваюж... круто!

img/bj

Ссылка в первом посте

img/ah

А камеру Размером с духовку

Оптимально для деталюх img/ay

ek,

Надо твердость покрытия проверить

Твердість, як в кращих порошкових майстернях. Фізичні свойства порошка не змінились. Треба забезпечіть адгезію поверхні (піскоструй, насічка наждачкой, хімічно), обезжирка або використать порошковий епоксидний грунт перед основним порошком, і якісне запікання (параметри запікання приводяться в описі до порошку, наприклад у мого це 10 хв 200 гр.)

и допечь в электродуховке на кухне

Не дай Боже img/av Тримайте порошок подалі від кухні і рота, користуйтесь засобами безпеки дихальних шляхів.

Порошок ведь уже не осыпется

Зайвий не пристане на місці, бо вже заповнив поверхню і не липне, а акуратна переноска до печі не викличе проблем.

p.s. "технологія" відкриває горизонти для гаражних експериментів: порошкові лаки, порошок під хром дзеркальний (правда ціна стартує від 1300 грошей за кг, але я б ризикнув), епоксидний грунт, нанесення хрома дзеркального як підкладки, а зверху напівпрозора фарба-порошок (єфект типу "кенді")

Турист "Вояж" (1979)

1

ek
1K лаки в принципі не здатні забезпечити потрібну твердість і захист для деталі, що експлуатується на вулиці  img/bk

За графіком 1K лак зупиняється на твердості F–H (м'який плівковий шар, який легко дряпається). 2K лак за рахунок хімічної реакції (ізоціанатних зв'язків) набирає твердість 3H–4H (повноцінний кузовний захист HS/UHS рівня).

1K лаки висихають лише за рахунок випаровування розчинника і легко змиваються/розм'якшуються бензином чи мастилами. 2K лак після полімеризації стає нерозчинною "бронею".

2К: На неділі мені Лак Novol Ultra HS (150 мл) і Затверджувач Novol Ultra (75 мл) налили за 260 грошей. Цього вистачить на всю велосипедну раму з вилкою, щитками.

Турист "Вояж" (1979)

варганщик

Я про детали, что вы над плиткой сушили.  Измерять надо температуру изделия и сколько времени продержалась требуемая температура, если не отвечает даташиту  производителя краски, то адгезия  или твердость пострадает.

И однокомпонентные профессиональные акриловые лаки обеспечивают твердость покрытия, которые требуют автопроизводители.
Работал на производстве  колес из алюминиевых сплавов, поставляли на ford, Renault, ВАЗ. Покраска непрерывная, конвейерная, использовался жидкий акриловый лак. Для колес с алмазной проточкой порошковый акриловый лак.  После нанесения понятно проходные печи. Для порошкового акрила своя отдельная линия покраски.

Самые трудные испытания для ЛКМ это в камере соляного тумана.

1

ek пишет:

Самые трудные испытания для ЛКМ это в камере соляного тумана.

О как. А в реальной жизни что эти испытания моделируют? Где мы встречаем туман, ещё и солевой, и как от него убытки несём? Или это производители друг перед другом понтуются? img/bj

Я-то думал, что самые трудные испытания https://krokovod.org/forum/viewtopic.ph … 25#p290425

Мой гараж

kisaimg/ag так это не для велосипедных покрытий. Там не будут прислонять к дереву/траве/планете Земля img/bk  img/ap

Нет лучше велосипеда, чем тот, что собран кроководом из сарая деда.

Кто-то не встречает, а кто-то в этом солевом тумане живёт больше половины года)
И тут то и выясняется, что типичная порошковая покраска, выполненная у специалистов по окраске заборов и таксистких колёс, на зимних великах живёт хуже баллонов img/bm  Ну по механической прочности зато гораздо лучше, ага.

2

sergey02072001 пишет:

это не для велосипедных покрытий.

А, сорри, я со своим вопросом, форумом ошибся img/ag

Pedro de Pakas пишет:

на зимних великах живёт хуже баллонов

Тут подавляющее большинство народу за раздельное катание: летом — велосипед, зимой — лыжи ( © Бегущая Черепаха)
img/ag

А у отдельных зимних катальцев таки свои рецепты.
И представлять в Сообществе такие вещи нужно не в виде "баллончики рулят, а ваш порошок у меня облезает, вы все дураки", а в виде "я катаю зимой по соли (начать с этого и выделить img/bs ), потому..."

И провести отдельное сравнение покрытий для этих гм необычных условий. Подобно тому, как я в начале темы провёл его для летних велосипедов разного назначения, уровня и степени разгильдяйства в эксплуатации, в сочетании с ценой img/bk

Хорошо бы расписать, что вот под этой краской велосипед быстрее обдерётся, а под этой — сгниёт, и т.д. Вот это — по парку в выходной проветриться, вот этот — в деревне зимой по хозяйству, а вот это — по улицам на работу ездить в большом городе. Учесть, что внешний вид зимовела — понятие довольно условное, а защита — важнейшее.

Мой гараж

Я замечу что я нигде не писал, что рулят баллончики img/ah
Правда по моему я и не писал что рулит порошок, но я тоже считаю именно так. Сочетание смешного ценника и прочности порошка никто не переплюнет.
У меня лично с порошоком совсем просто, я беру железку, клею на неё кусок малярной ленты, пишу на ней цвет и кладу рядом с продукцией нашей мастерской. А через пару дней она там готовая появляется, естественно я ни разу не против порошковой покраски img/ag
Основные мои претензии к сложности поиска адекватных исполнителей.
На днях будем как раз перетряхивать и перекрашивать "круглогодичный" аист, неудачно покрашенный порошком с антикоррозийным грунтом, я пофоткаю проблемы и попробую выразить свои соображения по этому поводу.

3

Велосипед и краска. Выбор цветов и придание их велосипеду.  Велосипед и краска. Выбор цветов и придание их велосипеду. 

Кстати о солевом, то есть, соляном тумане и прочих агрегатных состояних солей.
Вот например, -15, мокрый асфальт. Почему он мокрый- наверное, понятно.
И просто осадок после высыхания налипшего "снега" на следующее утро после катания.

Голое железо, местами в оксидной плёнке, задутое полиуретановым лаком из баллона, никак не поржавело за зиму. Вся ржавчина на раме и заднем колесе была только от цепи, вот та корродировала нещадно ,несмотря на масло.

2

(09-09-2026 00:35:05 отредактировано varganshik)

Пост №2. Трібо-ган і пічка: допрацювання. Ручний напівавтомат.

Доробив трібо-ган img/ag для нанесення порошкової фарби:

1) Встановлений кранік у закритому положенні дозволяє насосом створить тиск у системі (приблизно 20 качків — 1 атм), а плавно відкриваючи його, можна контролювать стабільну подачу повітряно-порошкової суміші замість ривків "піу-піу"... напівавтомат  img/bj

2) Носік від пустого газового балончіка для заправки запальничок перетворився на 1 мм дюзу замість 3 мм внутрішнього діаметра трубки.

3) Трубку в пляшці замінив на довшу, яка достає дна — для кращого підхоплення порошку.

Доробив пічку:

1) Із велосипедних спиць зробив балки для кріплення підвісів.

2) Додав на дно кастрюлі трохи просіяного піску для згладжування температурних коливань та рівномірного прогріву ("тепловий акумулятор").

3) Утеплив ватою з керамічного волокна.

Велосипед и краска. Выбор цветов и придание их велосипеду. Велосипед и краска. Выбор цветов и придание их велосипеду. Велосипед и краска. Выбор цветов и придание их велосипеду.

Пост №1. Трібо-ган для нанесення порошку: від задумки до реалізації.
Пост №3. Зняття фарби: електрохімічне видалення (катодне електрохімічне очищення).
Пост №4. Тест нанесення і запікання порошку. Альтернативний метод нанесення порошку на гарячу деталь.
Пост №5. Порошок "зі смаком манго" чудово липне на деталь

Турист "Вояж" (1979)

4