Знову кермо (див. #95)
Почав ретельне очищення. Видалив залишки заглушки. Від мілкої шкурки відразу перейшов на велику, потім – на напилок, оскільки здобуті рани місцями були доволі глибокі.
Руки туди-сюди, а в голові питання: а навіщо у такого велосипеда, як В-541, кермо?
1. Щоб повертати вліво/вправо? Так, але тільки коли ведеш його "на повідці" або їдеш зі швидкістю пішохода. На нормальному ходу для цього є хвіст зад хребет, руки-ноги для створення нахилу.
2. Щоб обпертися на нього на крейсерський швидкості (з гори чи без гори). Навантаження униз, частиною ваги експлуататора.
3. Щоб замкнути силові лінії "експлуататор – педалі – шатуни – рама – кермо" при старті, спурті чи на гору. Навантаження уверх, може значно перевищувати вагу експлуататора.
Отже, навантаження може бути ого-го! А я тут напилком руйную основу міцності трубки керма, зменшуючи товщину її стінки.
Висновок: ні, так не можна!
Наслідок: це кермо вже ніколи не буде виглядати як нове. Там зам’ято, тут пожмакано губками лещат.
"А молодість не вернеться, не вернеться моя …" ("Стоїть гора висока", співає Квітка Цисик).
А ще є родова травма, яку знайшло око та якою можна пишатися: клеймо виробника!
Від напилка перейшов на велику, потім – на мілку шкурку. Що далі: полірування? Але це такий процес, який не можна закінчити, а можна тільки перервати.
Є й додатковий варіант: ще й потравити якоюсь "хімією". Виглядів у Інтернеті декілька варіантів. Який простіше, не знаю.
Поточний стан керма, з клеймом ХВЗ на передньому плані:
Я не чарівник, навіть не вчуся на нього: де мені узяти ту радянську стрічку з ПВХ та ще з мікро-фактурою – сіточкою? Ніде …
Питання до знавців:
1. Чим вивести ті сірі плями, що не будуть закрити обмоткою?
2. Яку (приблизно) ширину/довжину кіперної стрічки купляти?
3. Скільки потрібно того шеллаку, щоб просочити обмотку?
4. В якому порядку робити: обмотка – шеллак, чи навпаки, чи шеллак – обмотка – шеллак?
Help me!
Поки сам не розберусь, ні на що не поведусь!
Проекти ХВЗ: В-110 "Прогрес" (1950); В-22 (1954); 111-411 "Україна" (1977);
В-541 "Спорт" (1970); на рамі В-110 "Прогрес" (1958)
ЖВЗ: В-849 Десна-2 (1979); ГАЗ: В-025 "Школьник" (1966-1975 ?); ПВЗ: 21В (1964, 1974)