Re: W'star(t)ON

Підтримую діагностику, яку провів шановний пан kisa:
1. п'ятерик та корона — з різних конструкцій (не погоджені розміри);
2. ця частина п'ятерика або не загартована (геометрія здеформована), або взагалі принципово є невірною (з останнього рисунка вище).

Оскільки знайти нормальний п'ятерик не є проблемою, висновок, як на мене, повинен бути кардинальний: цей — "на ялинку", оскільки його виправлення може коштувати купи п'ятериків.

Щодо роликів. Вони працюють і циліндричною поверхнею, і торцями. Торцями — на стиск, причому той торець, що ближче до підшипника, контактує лише малою часткою своєї поверхні. Тому ролики повинні мати ідеальну геометрію, добре загартованими, а їхні довжини в комплекті повинні збігатися з точність до 0.01-0.02 мм. Інакше кажучи, комплект повинен бути ретельно відкаліброваним.

Ех, ще б раз народиться!
Проекти ХВЗ: В-110 "Прогрес" (1950); В-22 (1954); 111-411 "Україна" (1977);
                     В-541 "Спорт" (1970); на рамі В-110 "Прогрес" (1958)
            ЖВЗ: В-849 Десна-2 (1979); ГАЗ: В-025 "Школьник" (1966-1975 ?); ПВЗ: 21В (1964, 1974)

1

Согласен. Кроме

Sedoy-K пишет:

Торцями — на стиск

Торец пятерика упирается внутри в корону. Ролики вдоль своей оси часто имеют некоторую свободу, даже на втулке, которая долго и нормально работает. Не знаю, как правильно.
И это имеет место только при торможении.

Мой гараж
Мастер спорта по езде за хлебушком на велосипеде.
Если не я построил велосипед — это не мой велосипед.

пошукає у себе цю деталь від втулки ХВЗ, спробую її поставити.

Погана ідея виходить, буде конфлікт метричної та дюймової системи. Із варіантів придбання Велостіловского п'ятирика в зборі з його заміною але їх нема зараз в наявності, є тільки варіант з кріпленням зірки як у фікса. Можна змінити повністю втулку на вироблену ХВЗ. Ще один варіант свою відремонтувати але то буде ремонт тимчасовий, замінити ролик чи всі ролики на довші по ширині щоб не так гуляли і хай собі там притираються. Що скажете Колеги по цім тром варіантам?

kisa,
Константин, ваши знания просто феноменальны!!
Скорее всего это именно так.
Ролик зажимается барабаном об эту ступеньку.

Блин, но по фото такое рассмотреть!!!

img/bi

1

Sedoy-K, в советских втулках — да, усилие торможения передаётся через ролики на корону.
В чешских втулках — нет, корона опирается на ведущий конус, ролики имеют свободу осевого перемещения даже в момент торможения.

1

kisa пишет:

Не знаю, как правильно.

Red Stork пишет:

в советских втулках
....
В чешских втулках

О! Точно img/thank

Мой гараж

Дійсно, є фото та текст "Вілсет зібраний з чого попало" тут https://krokovod.org/forum/viewtopic.ph … 44#p271944 . Вже забув про це. Вибачаюся, я про таке "покращення" Торпедо навіть і не знав.

"Зобретателі", туди їх в качель! Мабуть не виходили в них гартовані ролики з рівними торцями і точно в розмір. Так нехай туди-сюди бовтаються мм по 5? Нікуди не поділися, карма наздогнала.

Ех, ще б раз народиться!
Проекти ХВЗ: В-110 "Прогрес" (1950); В-22 (1954); 111-411 "Україна" (1977);
                     В-541 "Спорт" (1970); на рамі В-110 "Прогрес" (1958)
            ЖВЗ: В-849 Десна-2 (1979); ГАЗ: В-025 "Школьник" (1966-1975 ?); ПВЗ: 21В (1964, 1974)

1

W'star(t)ON

W'star(t)ON

Залишилось змастити, зібрати і спробувати. Вирішив використати все максимально ріднє для Велостіла, п'ятерик ХВЗ був лиш донором роликів. Якщо буде працювати то я буду радий, цей варіант обійшовся мені в нуль шекелів але поживем побачим, рано радіти.

1

Здравый подход.
А что, наши ролики длиннее?
W'star(t)ON W'star(t)ON
Чи то мені повилазило...

Мой гараж

kisa, наші на два міліметри будуть довші.

W'star(t)ON
Це Харківські

W'star(t)ON
Велостіл

Спробував п'ятерик напилком зменшити але де сів там і зліз img/ag
Все таки треба буде в ЗІП здобути Харківську втулку, лишнім не буде. Черв'ячну Torpedo бережу для синього СШ 85".

1

img/thank  img/bf Может им так легче работать будет.

fo_1ook пишет:

напилком

img/bj

Мой гараж

Колеги, поки дівчата сходять з розуму на тлі турецьких серіалів то я встиг :
   1. Проварити ланцюг в суміші парафіну та інших компонентів, з часу його встановлення на "Бузок" цього я не робив а тут є привід.

W'star(t)ON

2. Зібрати все це діло в купу щоб можна було вже катати, підрізав з господарського Ардіса зірку на 19т бо вона там була для мене тяжкою а на її місце стала 21т, велосипед став для мене кращим. В опитуванні я відповів що я "Лось" але по факту виявилося що я "Поні"  img/bk  Помітив що люблю за рахунок каденсу стріляти з місця, буває нудьгуєш за повільним велосипедистом в очікуванні можливості обгону і коли вона з'являється то вистілюєш за рахунок що педалі відносно легкі і швидкім перебиранням ніг.

W'star(t)ON

W'star(t)ON

Втулка стала відчуватись по іншому, на перший погляд наче нічого не зламав але це в холостому режимі, треба катати, чекаю Сонечко!

Добавлено: 09-04-2025 22:17:25

напилком

kisa, вірно, наївний img/ag  Добре що у мене немає УШМ а то наробив би біди.

1