Тема: В-16 МВЗ 1955 року, іржавий
Принесли мені іржаві залишки якогось вело. Розписи рами відразу мені підказали, що зробили його колись у Мінську. Знайшов рік на задньому лівому дропі: 55. З історії заводу, скоріше за все, це був В-16. Все ж зробив декілька фото, закинув у тему "Помогите определить велосипед, раму, детали.": https://krokovod.org/forum/viewtopic.ph … 22#p286322 . Основне фото:
Ніхто особо не заперечував, хоча на цей момент є дописи тільки від двох колег.
Власне, мене зацікавила рама: її ростовка 54 см, а це рідкісний випадок для рам фактично усіх заводів, зафіксований на даному форумі.
Рама на 28", має паяні задні стійки біля сідла, мостики напівтрубки, "мінську" каретку (але вал з клинцями, на диво м'яко провертається, без люфту), в "лобі" залишилася тільки одна заклепка (права бічна).
Рама явно після лобового удару. А вилка на вигляд рівна. Вона вільно провертається на всі 360 градусів.
База приблизно 1130 мм (паспортна 1175 для ростовки 56 см).
На всіх поверхнях суцільна іржа. На трубі під сідлом проглядає емблема "лелека", а також і на рамі, і на вилці проглядають характерний для Мінських вело орнамент, а також цировки.
Крила при наявності значних деформувань зберегли цілісність. Вони мають ребра жорсткості, зсунуті до центру, а цировки нанесені ззовні. Є "вуси", і це буде проблема зняти крила з рами й вилки (іржа).
Хром керма теж покритий іржею. Ну і винос керма доволі ранній.
Ланцюг дуже іржавий, замка не побачив.
Сідло, шатуни, зірка та одна педаль явно не рідні. Чепрак сідла висох, розшарувався та здеформувався, але, можливо, його ще можна привести до пристойного стану.
Мені цей апарат не потрібний, тому доукомплектовувати не буду. А буду шукати йому нового хазяїна. Але поки не знайду, поборюся з іржею та законсервую.
Проекти ХВЗ: В-110 "Прогрес" (1950); В-22 (1954); 111-411 "Україна" (1977);
В-541 "Спорт" (1970); на рамі В-110 "Прогрес" (1958, 1950)
ЖВЗ: В-849 Десна-2 (1979); ГАЗ: В-025 "Школьник" (1966-1975 ?); ПВЗ: 21В (1964, 1974)