Re: Тормоза
Вставлю і свої п'ять копійок до дискусії про гальма в сусідній темі. Суто в технічному плані погоджуюся з паном kisa щодо аргументів на користь гальм "закритого" типу — як в торпедо, черв'ячних чи барабанних втулках. Так, дійсно, на "закриті" гальма фактично не впливає той самий дощ чи бруд, велосипед має більш "чистий" вигляд, оскільки на рамі та рулі розміщено менше деталей.
Але також пропоную звернути увагу на таку складову, як звички певного конкретного велосипедиста.
Поясню на власному прикладі. 99% моїх велосипедів з самого початку мого захоплення велосипедом та, в подальшому, велоспортом були з гальмами, які задіюються за допомогою органів управління на кермі. Навіть найперший — дитячий велосипед "Дружок" — не мав "ножних" гальм, лише обідні "крабики". Відповідно, за декілька десятків років вже маю напрацьований рефлекс "необхідно зупинитись — натисні відповідні важелі на кермі". Тобто, в умовах гіпотетичної ситуації з потребою в екстреній зупинці особисто мій мозок в першу чергу буде задіювати органи управління гальмами на кермі. І, найвірогідніше, навіть не надасть команду м'язам ніг зробити відповідний рух для того, щоб задіяти гальма в торпедо чи черв'ячній втулці. Тобто, в моєму випадку гальма, якими можна управляти з керма — безпечніші, бо ними я гарантовано буду намагатися скористуватися у разі необхідності екстреної зупинки чи зменшення швидкості руху. Так, в дощ чи сніг, коли обід мокрий, тормозний шлях збільшується. Але, знов-таки, за купу років за кермом я цей фактор враховую вже автоматично і "підсушую" тормозні доріжки заздалегідь — трохи натискаючи на гальма.
Впевнений, що приблизно така сама ситуація, лише навпаки , у людей, які більшисть життя користуються "ножними" гальмами — мозок за потреби рефлекторно починає рухати ногами. А щоб задіяти гальма, які управляються з керма, треба подумати і вже свідомо, а не рефлекторно виконату необхідну дію.