Re: "Збірна солянка" на базі рами "Прогрес" В-110 від ХВЗ 1958 р.
Sedoy-K, EndoSteel, Виталий,
Спасибо большое, коллеги, буду пытаться пристроить к лету.
Крокодиловодство 2.0 |
Вы не вошли. Пожалуйста, войдите или зарегистрируйтесь.
Кроковод → Частные темы. Только велосипеды. → "Збірна солянка" на базі рами "Прогрес" В-110 від ХВЗ 1958 р.
Страницы Назад 1 2 3 4 5 6 7 … 10 Далее
Чтобы отправить ответ, вы должны войти или зарегистрироваться
Sedoy-K, EndoSteel, Виталий,
Спасибо большое, коллеги, буду пытаться пристроить к лету.
Не стоп-кран. Но удобный служебный тормоз.
И что-то сдаётся мне, что по чайке (которая там сейчас) несколько веселее тормозит, чем по швеллеру, который ещё на фото. Вероятно из-за того, что меньше площадь контакта и больше удельное давление в этом скользком месте
Но где-то примерно со сменой обода, у меня появились ещё и специальные колодки по стали (маркировка Steel) — они заметно лучше тормозят, чем маркированые Alloy или без маркировки. Также можно поэкспериментировать с самопальными колодками из ж.д. композитного башмака, пробки, резины разного происхождения и т. п. — в теме про тормоза можно в поиске (лупа возле кнопки "Ответить") набрать "колодк"
kisa,
Спасибо!!!
Извините, что не в свою тему с расспросами влез)
Еще раз благодарю!
И желаю коллеге удачного завершения проекта!
Майже два місяці пройшло з моменту першого "поїхало": https://krokovod.org/forum/viewtopic.ph … 17#p271117 .
Починаючі з першого весняного дня у нас зниклі мінусові температури, навіть ніччю, а через тиждень посеред дня справа вже дійшла до +20. Тому вирішив зайнятися іржею на ободах. Тут https://krokovod.org/forum/viewtopic.php?pid=4435#p4435 останні три фото – мої, тобто діло знайоме.
Зняв і розібрав колеса.
Будуть задіяні хромовані "чайки" (придбав окремо, очарований, у такому стані):
Начорно зачистив іржу металевою щіткою на болгарці, залив ободи розчином лимонної кислоти. Тричі виймав, щоб прибрати залишки масивних наростів іржі на внутрішніх поверхнях ободів, які не дуже поспішали відходити у вічність.
В процесі шукав тріщини та тріщинки, дірки та інші дефекти. Не знайшов достойних на увагу тут. Протримав майже три доби (плюс доба до класичних двох, оскільки ніччю було не більше +10), промив, витер насухо. На всяк випадок внутрішні поверхні ободів обробив анті-іржею. Перевірив овал, площинність, незначно поправив. Ободи готові увійти у склад коліс.
Нарешті для цього проекту отримав хромовані ободи "чайка" ну майже як нові, хоча їм вже не менше 50 років!
Спиці ті, що й були тут https://krokovod.org/forum/viewtopic.ph … 17#p271117 , нікельовані. А саме:
— передні 32 шт. Spelli ф2.0, L=294 мм, ніпелі G14, спицевий набір 2х;
— задні 36 шт. "Флагман" ф2.0, L=298 мм, ніпелі G14, спицевий набір 3х.
Втулки ті, що й були. Тобто передня з отвором для введення мастила (як тут https://krokovod.org/forum/viewtopic.ph … 13#p223813 + рахівник на 24"); задня – "Торпедо" з написом ХВЗ, без маслянки.
Проставив спиці. Насухо. Потім прокапав всі ніпелі льняною (все ще є) олією. Потім колеса протягнув, добився "вісімок" не більше 1 мм (биття біля зварних швів не було!). Довжина спиць така, що спиці доходять до шліців у ніпелях, при наявності шайбочок. І це добре!
Далі буде ...
Sedoy-K, отличные колёса получились. А в чем секрет льняного масла в ниппели? почему не машинное?
Sozeenov, отвечу за уважаемого коллегу: льняное масло выполняет функцию современного разборного резьбового герметика.
Sedoy-K, відмінний результат!
Sedoy-K,
Великолепно!!!
Льняное (и оливковое), пока крутишь, смазывает и облегчает вращение. А со временем полимеризуется и фиксирует. Фиксирует не насмерть, но достаточно от самооткручивания.
Добавлено: 19-03-2025 11:23:27
На всякий случай: подсолнечное не полимеризуется
"Якщо Вам добре, то Ви чогось не помітили."
Це геніальне речення приписують Мерфі: один із законів Мерфі! Однак його Ви там не знайдете. Воно належить фактично невідомому у світі автору, а само тому, хто сховався під ніком Sedoy-K. У Вас є сумніви? А в мене немає, хоча я ці закони повністю ніколи не читав, може і не мені. Одне гарантую, що мій варіант повністю у тренді.
Що, Ви досі не читали закони Мерфі? Як Ви змогли дожити без них до цього часу, мені не зрозуміло! Це ж закони усього нашого буття!
Благаю, знайдіть декілька годин вільного часу і спитайте у Google: "закони "Мерфі", і Вам гарантовано прозріння.
Як казав ще один дуже шановний суспільством персонаж: "Коротше, Скліфосовський !". Тому переходжу до справи.
Учора пізно ввечері я виклав в цій своїй темі свій останній пост (#64), і, радісний, впав спати. А серед ночі мене як струмом вдарило!
Ви гадаєте, що я там щось збрехав? Ні, там все як було. Справа не в брехні, а в тому, що я порушив один із основних законів тих, хто дбайливо пестить крокодилів.
Не будо довго Вис утомлювати, і, пам’ятаючи про благання "Коротше, Скліфосовський !!", відразу так і кажу: ганьба!!! Ганьба тому, хто зібрав колеса зі хромованими ободами, так і не довівши процедуру їхнього очищення до логічного кінця.
Так-так, я зовсім це не зробив. А вже встановив спиці, "протягнув" їх, позбув їх (майже) овалу та вісімки! Це ж скільки часу, тим паче що станка для цього в мене немає. Що ж робити!
У голові ще настирливіше: "Коротше, Скліфосовський !!!"
Я про полірування.
Зрозуміло, що полірувати обод зі спицями – це нонсенс.
Висновок: потрібно колеса розбирати! І не просто одним "махом" перерізати всі спиці болгаркою (спиці же нові !!!), а розбирати поступово й неквапливо (вони ж натягнуті, дуже натягнуті), інакше при неминучому перерозподілу зусиль якийсь спиці можуть і здеформуватися, і просто лопнути. Можуть, я вже "на ці граблі колись наступив". Тобто пройти одне-два кола, провертаючи ніпелі на чверть оберту, наступні кола – на пів оберту, і так далі.
А потім, після полірування, знову повністю зібрати та відрегулювати ці два колеса! Вай-вай, як прикро!
І ось, лежачи у пітьмах, я згадав закон тренування, який колись казав мене мій колишній (царство йому небесне) добрий знайомий, один з тренерів одних зі збірних з одного із олімпійських видів спорту: "Тренування на витривалість починається тоді, коли вже хочеться впасти та вмерти".
Нарешті якось задрімав, щось снилося жахливе, і зранку вже жити не хотілося. Завчасно, оскільки справжнє тренування тільки наближається.
Закон Мерфі спрацював на сто відсотків: "Якщо Вам добре, то Ви чогось не помітили."
На кінець цього опусу моя всім порада: закони Мерфі потрібно не тільки вивчати, а й застосовувати! З гумором, це важливо! Інакше життя стане пеклом.
Далі буде …
«Anything that can go wrong will go wrong» — закон Мёрфи в оригинале.
Он, кстати, всего один.
Классика . Я, кстати, разбираю шуруповертом и ничего до сих пор не погнулось и не лопнуло.
Висновок: потрібно колеса розбирати!
Як я вас розумію!
Я на своєму Спутнику так зібрав заднє колесо, але відполірував добросовісно. Не перевірив геометрію) Вісімки нормально вивів, а от "яйце" вийшло трохи квадратним. В одному місці, на проміжку 3-4 спиць, був удар і обод виявився там не дуже круглий, так сказати "провалювався" до осі. Але я вирішив не запарюватися і ставити так, воно ж якось їздило.
Але коли встановив на велосипед і побачив як в тому місці колодки майже виходять за межі доріжки, то відразу стало зрозуміло що так не годиться, треба або рівняти обод, або міняти його.
EndoSteel,
ничего до сих пор не погнулось и не лопнуло
А у мене двічі лопалися спиці при розбиранні.
Вперше — на "чайці" від В-110, спиці були старі. Спочатку збирав, щоби проїхатися. Протягнув так: по каплі олії у ніпелі, тягнув добряче. Тензометра не було, контроль — пальцями згинав попарно, дивився прогин.
Потім почав розбирати щоб обслужити ободи. Ну і викручую ніпелі ключем, кожний відразу повністю.
Декілька ніпелів викрутив, почав наступний, і тут — бац: лопнула спиця, інша.
Вдруге — на "швелері" від В-541, спиці були нові, нікельований "Флагман". Збирав аналогічно. Почав аналогічно розбирати, і тут — бац: лопнула спиця, а обод миттєво отримав вісімку. Велику! Я аж злякався, що ободу кінець. Став інші обережно послабляти — зникла. Як то кажуть, "пронесло, відділався легким переляком!".
Після цього відразу купив тензометр і почав міряти сили на вже зібраних колесах (5 гаражних вело). Враження: можуть відрізнятися у 2-3 рази! Тією же зимою (23-24) зайнявся усіма наявними колесами: розбирав, максимально правив вісімки, знову збирав та протягував. Оскільки всі ободи вже колись добре попрацювали, то ідеалу не отримував, але ситуацію значно покращив. Вже ніколи не бачив і не бачу відмінність у 2 рази. Відсотків так на 20 — буває. Це тоді, коли зварний шов виконано невдало, і він не дає можливості виправити вісімку ще на вільному ободі.
Висновки:
1. при викручуванні ніпеля сили у спицях неминуче перерозподіляються, й деякі спиці можуть і здеформуватися, і просто лопнути;
2. рівномірність сил натягу в спицях дуже залежить від якості геометрії обода.
Як то кажуть, нічого нового.
Интересно и странно: по идее не может быть таких условий чтобы при ослаблении одной спицы какая-то другая увеличивала натяг. Может просто спица дефектная попалась, которая дала микротрещины в резьбе при первой же затяжке? Ну, в любом случае, две спицы за всю историю — это допустимые потери, как мне кажется.
Страницы Назад 1 2 3 4 5 6 7 … 10 Далее
Чтобы отправить ответ, вы должны войти или зарегистрироваться
Кроковод → Частные темы. Только велосипеды. → "Збірна солянка" на базі рами "Прогрес" В-110 від ХВЗ 1958 р.