Re: Велохимия

Преобразователи ржавчины, особенно на кислотной основе, в скрытых полостях наносят больше вреда, чем пользы. Оптимальный вариант, если очень хочется, что-то сделать — использовать составы ингибидоры коррозии на масляной основе. К примеру широко разрекламированный Rust-Stop или его аналоги отечественного происхождения в виде жидких консервационных смазок серии НГ-2хх, которые в последние годы стали появляться в продаже. Учитывая что эти составы бывают разными по вязкости, от "почти водички", до "меда", выбираем подходящий, исходя из размеров полости, куда хотим его загнать. Т.е. для колесного обода нужен самый жидкий, без загустителей. Учитывая высокую тиксотропность таких составов, вполне достаточно будет влить шприцем 20..30мл в полости обода, и через некоторое время они сами расползутся по всему доступному объему. Единственный момент, который нужно учитывать — то, что резина не любит контакта с маслом, и соответственно его избыток нам не нужен. Т.е. лучше "не долить", чем "перелить".
Средства на восковой основе, для этих целей не пригодны, т.к. ингибидоры коррозии, входящие в их состав, после испарения растворителей уже не работают.
Как-то так...

4

(Сегодня 08:53:39 отредактировано varganshik)

Прєобразоватєлі ржі прєобразоватєлям — рознь! Колотить треба самому якісний рівня "Гараж іон Premium"  img/ag , а не то шо продають img/af !
У мене тепер всі желізяки проходять обробку цим саморобним розчином.

Тест розчіну вдалий (права частина). Результат через 12 годин.

Spoiler

Велохимия

10 хвилин у нагрітому розчині з додаванням розчинника "646".

Spoiler

Велохимия

15 хвилин у нагрітому (прискорює процес в рази) розчині на водяній бані з додаванням розчинника.
Відбувається фосфатування з осадженням солей цинку на поверхні. Ото темно-сірі місця і є фосфатований захист.

Spoiler

Велохимия Велохимия
Велохимия
Велохимия Велохимия Велохимия
Велохимия

Увага і шок контент: гола рама Туриста після піскострую рік пролежала в гаражі, перезимувала, що є порушенням всих рекомендацій піскоструйників і вони на таке матюкаються, якби не одне але — рама в той же день була оброблена правильним розчином. Через рік рама мала такий вигляд.

Spoiler

Велохимия

На днях провів повторну обробку перед грунтуванням.

Spoiler

Велохимия Велохимия Велохимия Велохимия Велохимия

Важка артилерія (обробляв як зсередини, так і зовні). Результат через 2 дні

Spoiler

Велохимия Велохимия Велохимия Велохимия Велохимия

Рецепт  img/lupa

Spoiler

Велохимия

Цей розчин не гірше за будь-який куплений так точно  img/ap Виробники економлять на складових, а я нє.
Це засіб для глибокого очищення металу і холодного цинкування. Трілон Б "витягує" оксиди з пор, Ортофосфорна кислота розчиняє іржу і створює захисну фосфатну плівку, Уротропін — захищає чисту сталь від розчинення img/bf, а Цинк створює додатковий протекторний "донорський" прошарок.
Фішка у тому, що сама ортофосфорна кислота добре з'їдає іржу, але вона також починає активно "гризти" чистий метал, а Трілон Б — працює, як селективний очищувач, зв'язуючи іони заліза та інших металів у розчинні хелатні комплекси, допомагаючи вимивати продукти розпаду іржі навіть з мікротріщін, куди кислота може не затекти через поверхневий натяг, а Уротропін (сухе пальне) — найважливіший, на мою думку компонент, який зупиняє реакцію кислоти з чистим металом, коли іржа вже закінчилась. Поверхнево-активні речовини (ПАР) в засобах для кухні — зменшують поверхневий натяг, що робить розчин більш проникаючим в глибокі пори, а не просто стікає краплями, Спирт для кращого змочування поверхні!

Перед нанесенням бажано максимально іржу прибрати механічно, якщо можливо!
На велику деталь наношу пензлем (час витримки: 12-24 години) або занурюю невеликі детальки у підігрітий розчин (час витримки: 30 хвилин)
Поверхня стає сірою/темно-сірою (захист фосфатуванням), або білуватою (солі цинка).

Змивать?  img/ai Це ж самий ценний мэх! Я не змиваю, бо вважаю, що розчин "спрацювався" повністю, проте для спокою можна промити в теплому розчині соди, гірше не буде, а сон буде міцнішим  img/sleep

Заходи безпеки: працювати у гумових рукавичках та окулярах, бо можливі опіки  img/aw

Звичайно поверхня далі потребує грунтування, фарбування... чи гальваніки.

Турист "Вояж" (1979)

6

(Сегодня 09:39:02 отредактировано varganshik)

tank666111 пишет:

А внутренние полости остаются недосягаемыми.

То ви неправильно досягаєте  img/ag

"А ще мене вибішувало брязкотіння всередині вилки відпавших шматочків металу або іржі. Ця дратівлива фіговина уйшла, того шо консервант зробив свою справу. До речі, таке брязкотіння металу ще більше дратує всередині стальних ободів. Тепер я знаю, як з цим боротись"

Я вирішив так: https://krokovod.org/forum/viewtopic.ph … 71#p267371

Турист "Вояж" (1979)

varganshik, круто! как раз недавно читал про уротропин как ингибитор

1

(Причина редактирования: )

img/ag Мсье знает толк... img/bf
Не уверен, что мне захочется морочиться именно с велосипедами подобным образом, но за подход и результат — уважуха. Запомним-с.
Из всего этого, мне кажется неубедительным жетрвенный цинк. В химии я соображаю только спирт до крепости точно 40% по таблице развести, но не маловата ли жертва img/ag ?  10 граммов в оксиде или хлориде  на литр. Это сколько молекул на квадратный метр покрытие будет? Да и это подразумевает электрохимию, а тут где она? Т.е. малость жертвы компенсируется её ненужностью img/ar , ни вреда, ни пользы.

Spoiler

Нет бы шоб намазать фосфатирующим составом прямо по краске img/bm  img/ae  img/bj

Мой гараж
Мастер спорта по езде за хлебушком на велосипеде.
Если не я построил велосипед — это не мой велосипед.

(Сегодня 10:47:25 отредактировано varganshik)

А цинк на фанталі осів img/rolleyes

Spoiler

Велохимия

Там у рецепті очепятка, мав. бути літр, а зробив на пів. Та й сульфат цинка залишився з експериментів по гальванічному цинкуванню, от і пішов у розхід. У всих рецептах покупних, що я до того купував у складі зазначено цинк. Думаю, його там ще меньше ніж в рецепті.

Турист "Вояж" (1979)

img/ag Так написано — оксид или хлорид цинка, 5-10 граммов на литр. Сколько его останется на детали? Вот я с этой гомеопатической дозы такого цинкования и посмеялся. Чисто витамин — ни вреда, ни пользы img/ag

А остальное выглядит вполне серьёзно и убедительно.

Мой гараж
Мастер спорта по езде за хлебушком на велосипеде.
Если не я построил велосипед — это не мой велосипед.

додавав сульфат цинку

Турист "Вояж" (1979)

1

В целом все эти манипуляции указывают на пытливый ум, наличие времени и стремление к самому лучшему.
Ну и на прямые руки  img/ay

А влияние на качество окраски...?
Если красить порошком, то оно не нужно.
Если красить ПФкой, то на мой взгляд, лучше взять пфку, 3в1, чуть подороже, хорошо прошлифовать, обезжирить и красить.
А если красить автомобильными эмалями, то там вопрос сцепляемости с этими вот нейтрализаторами не очень ясен. Лучше и грунт и краску использовать автомобильные, соблюдать инструкцию по шлифовке, зернистость наждачки и. т. д.

В общем для рамы оно не особо нужно, а на хроме ржавчину лучше вытравить лимонной кислотой.

3

Все так, дякую! Лимонка справді легкодоступна, трохи агресивно "підхавує" метал, але це може буть некритично, сам активно користувався, особливо якшо підігрівати, наприклад, залишити на батареї — результат чудовий! Процес ржавіння все рівно продовжиться, бо метал залишається незахищений, а є деталі, які не пофарбуєш.

Spoiler

Велохимия

Потім захотілось спробувати Трілон Б (динатрієва сіль етилендіамінтетраоцтової кислоти) img/ag — дає класний результат, с голим металом не реагує, проте, на мій погляд, занадто м‘який, треба довгенько часу (тому й взяв звичку нагрівати) і швидко виснажується. Із плюсів, можна потім виливать прямо на город, у якості добрива.

Паралельно у мене були різні куплені перетворювачі іржі, коли вони закінчились, була вдала спроба зробити гаражний аналог, а може і краще, бо сусід вже половину розчину забрав, коли побачив мої фокуси  img/ag

Основна ціль: ні іржі «назавжди»  img/aw на деталях, де не пофарбуєш, наждаком не підлізеш, і хочеться швидкий результат: закинув деталі будь-яких складних форм у розчин

Spoiler

Велохимия ВелохимияВелохимия Велохимия

або помазав пензлем, одночасно і почистив від іржі, і отримав захист, наприклад, внутрішніх поверхонь, всередині стального обода, тощо...

Турист "Вояж" (1979)

1