Re: Велосипед и краска. Выбор цветов и придание их велосипеду.
Пост №3. Зняття фарби: електрохімічне видалення (катодне електрохімічне очищення).
Давно зріла думка, що мені треба якийсь метод легкого зняття фарби зі складних невеликих деталей: хімічно-ядовито- смердючу змивку сильно недолюблюю
, болгарка з насадкою — грубо і не завжди доречно
, наждачка — довго і муторно
, піскоструй грубий і часто недоступний
А як щодо електрохімічного видалення фарби або катодного електрохімічного очищення?
Тестова, випадково знайдена, пофарбована ПФ-кой, деталь відправилась у теплий розчин гідроксиду натрію (можна і соду).
Деталь підключена на мінусову клему (катод). До плюсової клеми (анод) підключений нейтральний графітовий стрижень (підгон від працівника трамвайного депо), можна й кусок нержавійки, але на відміну від звичайного заліза чи нержавійки, графіт на плюсі не розчиняється, не забруднює розчин важкими солями заліза і не руйнується від анодного окиснення.
На катоді сталева деталь переважно не розчиняється, а відбувається виділення водню у вигляді бульбашок. Для ПФ-емалей (алкідних) та багатьох лаків луг омилює зв'язуючі смоли, і адгезія пропадає, фарба відшаровується.
2-3 прохода по 10 хвилин з параметрами напруги і струма, приблизно для такого розміра деталі... і готово! Фарба частково сама злізла, а частково дуже легко зчищається, ну точно не важче, ніж після хімічно-ядовитої змивки, і то там теж не за один прохід і залишаються острівки фарби, які дуже погано зчищаються.
Видно, що багато фарби залишилось у розчині, навіть осаду багато — значить
Метод мені сподобався
Як він себе поведе на інших типах фарб, лаків — треба пробувать, хоча, а що може піти не так? 
Алюміній в розчині NaOH розчиняється!
Пост №1. Трібо-ган для нанесення порошку: від задумки до реалізації.
Пост №2. Трібо-ган і пічка: допрацювання. Ручний напівавтомат.
Пост №4. Тест нанесення і запікання порошку. Альтернативний метод нанесення порошку на гарячу деталь.
Пост №5. Порошок "зі смаком манго" чудово липне на деталь

) треба ж запорошити. Як на зло, а може на добро, сьогодні накрапував дощ і, відповідно, підвищена вологість повітря, а пруток заземлення у мене на подвір'ї. Та хіба ж такі дрібнички можуть зупинити?
І трібо-ган допрацьований хочется попробувать у роботі
Але порошок ніяк не хотів осідать на деталі, шо я тільки не робив... ну не любе трібо ворогу, я для кого писав? 

Але змивка ну прям капец 
Засоби безпеки обов'язково потрібні + витяжка + краще пити чай трошки подалі. Як лайт розчин можна соду замість NaOH
Два гурмана сцепились — чья химоза ароматнее