Re: Планетарки

Сакс створювали планетарки ще в часи коли змащували машинним маслом через масленку. Вона на те розрахована. В драйганг уже масленки нема, тому пiдшипники мащу консистентною а нутрянку машинним 10w40. Масла багато не треба, буде текти. Якщо пхати туди трансмiсiйну... там i так з КПД не дуже. Драйганг це та сама Торпедо, трохи лишнiх деталей.

3

Значит, подшипники и тормозной барабан литолом намажу.
Просто и дёшево. Нравятся мне эти саксы в обслуживании, если ещё и неубиваемые, как говорят, вообще огонь  img/ay
Спасибо!

2

Привет!
Конечно можно просто литиевой смазкой.
Бентонит (только для тормозного барабана и парного с ним подшипника) немного улучшает торможение: температура каплепадения значительно выше + выступает как некий фрикцион позволяя избежать "битного" торможения.

Diesel power

4

По идее можно любую высокотемпературную ЕР смазку использовать.

Ибу ибуди — дадао муди!

2

Втулка MBI 36 отверстий, с автоматической трансмиссией

Планетарки

Поставил на складник с 20 колесами.
Ну что сказать, оказалось, что несмотря на то, что при вращении педалей назад передача понижающая, сопротивление вращению очень большое, крутить прям намного тяжелее, чем просто вперед.
Для меня незачёт.

Ну и дополнительно, в плане предупреждения, на Али опять появилась:
Втулка Sturmey-Archer SA 2 скорости 36 отверстий 180 мм
Планетарки
Это именно тот пустой корпус, о котором я уже здесь писал, и который я покупал года три назад.
"Я её по ноге узнал img/bj "

Если серьёзно, то когда её разбирал то испортил одну гайку (очень плохо откручивалась) поэтому поставил взамен новую, но с рисками на гранях.
Именно она и видна на фото, возле резьбы для крепления звезд цепи.
Внутри этой втулки ничего нет, кроме трещётки.

С уважением, Анатолий.

5

Продовження теми про шайбу для планетарки і чим замінить?

Ці фірмові гівно-шайби, які мені діставлись з б/у планетаркой мало того, шо не перекривають і половини паза дропаута:
Планетарки

так вони ще й мають критично злизані зацепи (вангую, саме з наведеної причини), тому не тримають вісь у фіксованому положенні:

Spoiler

Планетарки

Таке ставить на велік я не буду: воно і в дропі крутиться-вертиться, як відома субстанція в ополонці, так і зношена, що призводить до критичного повороту на самій осі планетарки. А куплять нову — та ні в жизь і даже нє уговарівайтє  img/fig

Після невдалих спроб зробить аналог  img/whipped :

Spoiler

Планетарки Планетарки Планетарки Планетарки

Рішення було знайдене img/bf — вирізаний металевий вкладиш, товщиною, яка компенсує люфт осі у дропауті: 2.0-2.1 мм, шириною 4 мм (ширина дорожки дропаута), довжиною скільки не жалко img/ag , і обов'язково !!! з загнутою частиною, яка НЕ дозволить вкладишу загубиться у дорозі (береженого Бог береже!). Вкладиш, який заподліцо з площиною дропаута, з обох сторін прижимається і утримується шайбами. Конструкція у своїй простоті  геніальна до безобразія  img/af

Spoiler

Планетарки Планетарки Планетарки

Працюрен буде і в такому вигляді, але можна ще покращить: припаять цей вкладиш — до наружньої шайби  img/ah

Відкритим залишається питання з розкривающимся дропаутом. Як він себе поведе — час покаже img/be  Проте, є одне рішення — "замок" з внутрішньої сторони (чотко влазе), там його і не видно. Може болт тоньший — акуратніший, незнаю, а може це зайве.

Spoiler

Планетарки

Треба вирішить до фарбування ))) А то пофарбую, дропчік розкриється, як квіточка і шо робить?   img/kefir

Турист "Вояж" (1979)

4

Крайне не советую надеяться на подкладки. Шайбы держат ось от проворота не только выступами, но и за счёт прижима насечкой к дропауту.

4

По принципу работы это аналогично спецдропу. Но слабее из-за многосоставности и небольшой ширины.

Но отмечу остроумность и простоту. Как минимум — решение на время поиска шайбы.

Мой гараж
Мастер спорта по езде за хлебушком на велосипеде.
Если не я построил велосипед — это не мой велосипед.

Планетарка sram, судячи зi спрощених контргайок...

1

Уважаемый varganshik,  можно утолщить дропаут , ну как на стартоне . как коллега atepernetuzh,  делает.

1

Звідки взялися такі страхи ?
Шайби такого типу
Планетарки

використвовую разом з планетарками Sram S7

На господарському велосипеді (дамка) вже більше 12-ти років.

Spoiler

Планетарки Планетарки Планетарки Планетарки Планетарки

На туристі 10 років.

Spoiler

Планетарки Планетарки Планетарки Планетарки Планетарки

Умови експлуатації різні, в тому числі і підйоми до 15%, і екстремальні гальмування.
Сумніваюсь, що тут якісь особливі дропи.

5

img/bv  гаразд, можна ще й шайбу з вусом до вкладиша  — подвійна надійність img/ay Мені він подобається, бо вибрав люфт у дропі.
Колега, drunia, на ваших  фото вус на різних байках по різному направлений. Тут писали, шо треба його до закритої частини дропа  img/bs

Турист "Вояж" (1979)

Довжина ланцюга інколи вносить свої корективи у те як розвертати шайбу.
Але в обох випадках проблем не виникло.

2

Тот случай когда не стоит изобретать велосипед. Возрастёт нагрузка на раскрытие дропов раза в 3. Ось будет пытаться прогрызть в дропе отверстие. У производителей получилось простое, оригинальное и рабочее решение этого узла. Лучше даже придумать наверно нельзя. Хотя шимано и в этом простом узле накосячил, красят шайбы в разный цвет в зависимости от угла поворота усов. Есть же универсальный цвет. Но нет, разноцветные шайбы, неподходящие цвету дропов, так по ашански смотрятся.

2

А чим тоді відрізняється по навантаженню на дропаут не шайба з вусом (як аналог), а рідна стопорна шайба — HMW526 ? img/bk
Планетарки

Як на мене, мало чим! Тільки тим, шо два вкладиші (зліва і справа) краще  img/ag , бо покривають 100% товщини дропаута 4 мм, а не його половинку. Нагрузка на паз дропа розподіляється набагато більше, а не точкого (шайба з вусом). Вкладиш має довжину (вздовж пазу) орієнтовно 10–12 мм, товщину 4 мм та висоту ~2 мм (заповнює простір між 8 мм і 10 мм).
При гальмуванні чи педалюванні вісь тисне на вкладиш всією своєю плоскою гранню, а вкладиш передає цей тиск на внутрішню стінку пазу дропаута по всій його товщині.
Шайба з вусом має точковий контакт. Площа контакту зі стінкою пазу відбувається тільки по товщині вуса шайби і на дуже короткому відрізку його довжини.
Вірогідність зминання металу з вкладишами: ризик того, що вісь розіб'є ("розгризе") м'яку сталь пазу ХВЗ порівняно з вусом шайби — мізена. 
Згинальний момент (на плече вуса) — присутній, вус працює як консольна балка на злам, а у вкладишів — відсутній (працює лише на стиск).   
Вус шайби може зігнутися під екстремальним навантаженням, або деформувати край пазу дропаута.

Два суцільні вкладиші значно надійніші та безпечніші для сталевої рами ХВЗ, ніж шайби з вусами, у яких, до речі, ще й розбивається внутрнішній отвір! А чого? Бо товщини там маже немає.

Я ж показував і розказував (я ж не вигадав, а взяв дві наявні у мене стопорні шайби аналоги HMW494 і перевірив img/ap )

Spoiler

Планетарки

Воно і в дропі крутиться-вертиться, як відома субстанція в ополонці, так і зношена, що призводить до критичного повороту на самій осі планетарки.

Теоретично, якщо вкладиші щільно сидять у пазу дропаута і не люфтять, колесо надійно затиснуте гайками, а реакційний важіль гальма надійно зафіксований на пері, така система витримає набагато більший крутний момент, ніж класичні шайби з вусом, а практично буде видно  img/aw

Турист "Вояж" (1979)