Тема: Реставрация велосипед МВЗ Минск В-114 1958г.

Здравейте, колеги. Аз съм от България, но въпреки това имам два броя Минск В-114. Този велосипед ми беше мечта дълго време и най-накрая имам. Първият го купих миналото лято от фейсбук група за 140лв. (с доставката 170лв), около 8000 рубли.  img/ay Велосипеда беше без багажник, емблема, спирачка, звънец, седалка, помпа, кобур и още други дреболии. Мой добър приятел Даниел Желев ми намери още два. Единия беше в ужасно състояние, доста от частите бяха от ВМЗ, Украина, Диамант, Аист. Имаше оригинална емблема и багажник, и затова го взех. Взех всички оригинални части от него: емблема, курбел с венец, вилка с коронка, багажник и остатъци от счупено и заварено кормило. Другите части ги разпродадох, а рамката подарих на мой приятел Димо, който я реставрира. После Даниел ми намери още един в доста по-добро състояние (тъмно-червен с почти всички оригинални части). Като липсите бяха фар, динамо, кожа на седалката, предния калник беше от ВМЗ, кормилото от мотоциклет Балкан 50 и курбела с венеца от Украина. Замених неоригиналните части с тези, които останаха от донора, сложих нови бели гуми, нови капсуловани лагери на средното движение, намерих фар ВЗА ФГ-15, който е за модела, намерих и динамо, кормилото го рязах и заварявах, сложих звънец ЗТК, замених предния калник от ВМЗ с такъв от ХВЗ Прогресс и добавих една предна спирачка от Украина, за да го карам безопасно. Сега го карам като ежедневен, а първия ми Минск стои разглобен  img/ak и чака реставрация. Главно ме спира липсата на табелка "Минск" на седалката и кривата рамка и вилка от челен удар. Предвиждам цялостно възстановяване като пребодисване, прерисуване на "цировки"-те и деколите и нов хром на всички детайли: капли, главини, кормило, курбели, основа на седалката, педали, звънец, крепежи за помпата и предпазителя на веригата — всичко.Реставрация велосипед МВЗ Минск В-114 1958г.  Реставрация велосипед МВЗ Минск В-114 1958г. Реставрация велосипед МВЗ Минск В-114 1958г. Реставрация велосипед МВЗ Минск В-114 1958г. Реставрация велосипед МВЗ Минск В-114 1958г.

13

Re: Реставрация велосипед МВЗ Минск В-114 1958г.

Здравствуйте, ув. БояновДенислав89! img/kefir поздравляю с приобретением! Минск — один из самых изящных и крепких дорожных велосипедов. На всякий случай рекомендую ознакомиться также с этими работами:

https://krokovod.org/forum/viewtopic.php?id=912

https://krokovod.org/forum/viewtopic.ph … 69#p146969

Spoiler

Укажите, пожалуйста, город, в Вашем профиле.

БояновДенислав89, Добро пожпловать в стаю!  img/kefir

БояновДенислав89 пишет:

Аз съм от България

img/friends У нас уже есть несколько Ваших земляков:
https://krokovod.org/forum/viewtopic.php?id=803 (давно не появлялся)
https://krokovod.org/forum/viewtopic.php?id=1298

Но этой информации мало, у нас нужно в профиле указывать свой город
( https://krokovod.org/forum/profile.php? … mp;id=2343 , Местоположение )

БояновДенислав89 пишет:

кривата рамка и вилка от челен удар.

Такую беду мы лечим. Технологии здесь: https://krokovod.org/forum/viewtopic.php?id=105. С этого и нужно начинать.

Реставрация велосипед МВЗ Минск В-114 1958г.
Хороший стиль, нравятся мне белые шины img/rolleyes Такого велосипеда можно и больше фотографий img/ab

Мой гараж
Мастер спорта по езде за хлебушком на велосипеде.
Если не я построил велосипед — это не мой велосипед.

Благодаря, че се отзовахте на помощ. Добавих си града в профила, също имам и фейсбук и вайбър, можете да ми пишете. Рамката на Минска е с права геометрия, но тръбите са вълнообразни. За Тодор и Георги знам, Тодор почина преди 3 месеца img/ak , а е имал заболяване, което го е спирало да прави каквото и да е 2 години. Не успях да се запозная с него img/ac . Знам, че е бил наистина добър реставратор и е помагал на хората в нужда. Наистина един човек за пример! Ето още снимки на всекидневния ми Минск:Реставрация велосипед МВЗ Минск В-114 1958г.Реставрация велосипед МВЗ Минск В-114 1958г.

А също така имам и Diamant EH от 1949г. в доста лошо състояние, но малко по малко и него ще стегна.

Ето и снимки на рамката:

А велосипеда на задния фон е "Балкан" ЛСВ от 1974г., който също чака реставрация.

5

Про Тодора грустно... Приятный был человек, и выступал у нас интересно.

Мой гараж

Ето ги сега. Можете да видите, че съм сменил вилката. Вилката, с която го взех е от ММВЗ Аист, и имат разлики. Взех тази черната от донора, който съм качил по-нагоре. Тя е счупена, заварявана няколко пъти и е много крива. Но нямам избор, ще я оправя и ще я използвам. Намерих си предна спирачка оригинална за модела, също и основата на седалката. В кашона са останалите части като курбели, предпазител за верига, динамо, крепежи за помпа и др. Фара ФГ-15 съм го прибрал, иначе си е наличен. Снимах и оригиналният "катафок" (стопче) ВЗА, както и регистрационен номер, с който беше като го взех. На багажника имам и катинар, с който го взех, но нямам ключ.
Реставрация велосипед МВЗ Минск В-114 1958г.Реставрация велосипед МВЗ Минск В-114 1958г. Реставрация велосипед МВЗ Минск В-114 1958г. Реставрация велосипед МВЗ Минск В-114 1958г.

5

kisa, имаш ли facebook или viber?

Нет. Мне Кроковода хватает img/ag

Мой гараж

Самый неприятный дефект img/bw
Коллеги исправляли такое разными хитрыми приёмами рихтовки. Но всё равно потом требуется шпаклёвка. Или заливка припоем.
Посмотрите эти материалы — я просто в поиск по теме ввёл слово "вмятина"
https://krokovod.org/forum/search.php?a … ey=вмятина

Мой гараж

БояновДенислав89, здравствуйте уважаемый! Добро пожаловать! img/kefir
Интересно у вас!

Тодор умер 3 месяца назад

очень жаль. Помню его.
Вечная память ему!

4

Здравейте, колеги! Не съм влизал във форума от няколко месеца, има напредък по червеният В-114, но още няма да показвам. Днес искам само да питам — някой има ли файл за стикерите на Минск В-143? До колкото знам са поне 3 вида, нямам претенции кой модел, но предпочитам от старите (белите), в случая ми трябват за 143 от 1974г. На него също ще има снимки скоро img/ab .

4

Такие вещи мы собираем в теме https://krokovod.org/forum/viewtopic.php?id=256
И если там нет — то нигде нет img/bk

Коллеги, а ни у кого нет рамы в такой окраске, чтобы сфотографировать и снять размеры?

Мой гараж

(Причина редактирования: Ошибка и добавление про лазер. )

БояновДенислав89,  красный катафот на заднем крыле как-то не совсем правильно установлен и скорее всего правильно не работает. Отражающую плоскость катафота желательно монтировать по возможности вертикально. А вот оценить работу катафота очень легко: берём любой китайский лазерный брелок и светим на катафот. Катафот, являясь по сути специализированным зеркалом, отражает свет лазерной указки прямо на руку, держащую лазер. Диапазон рабочих углов катафота лично меня очень сильно удивил.

Динамика установлена на левой ноге передней вилки, а её стандартное положение — справа. Там вроде, справа, и ушко соответствующее имеется, что было фишкой велосипедов ММВЗ соответствующего времени выпуска.

И да, оба колеса заспицованы не кошерно, тьфу, не канонически: соски камер колес крайне желательно располагать между параллельными спицами. В этом случае гораздо удобнее подсоединять шланг велонасоса.

"Ненавижу, когда все шагают в ногу одинаково стриженые, одинаково одетые, с одинаковыми мыслями в одинаково пустых головах" © Кий.

3